ilustrační obrázek

Ocenění Komunitní knihovna JMK 2022 získaly Kozojídky

7.12.2022 18:00
V sále zastupitelů Krajského úřadu Jihomoravského kraje bylo 7. prosince 2022 předáno ocenění Komunitní knihovna Jihomoravského kraje 2022.

Ceny si jako vyjádření uznání za vynikající práci při rozvoji komunitního života obce, jehož je knihovna neodmyslitelnou součástí, a za nadstandardní rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb převzali zástupci čtyř jihomoravských knihoven: Obecní knihovna Obora, Obecní knihovna Otnice, Obecní knihovna Bílovice nad Svitavou a Městská knihovna Mikulov. Prestižní cenu TOP Komunitní knihovna Jihomoravského kraje 2022 získala Obecní knihovna Kozojídky.

Obec Kozojídky ležící 3 km jihovýchodně od Veselí nad Moravou s 534 obyvateli se může chlubit knihovnou s profesionálním přístupem, ale i hluboce lidskou. Funguje tu úzká spolupráce s obcí, spolky i charitou, a tak se tu malí i velcí čtenáři těší z šíře knihovnických služeb, z poradenství, z příměstských táborů, skřítků knižníčků i z široké palety dalších aktivit.

Veřejné knihovny v České republice prošly od doby vydání prvního knihovního zákona v roce 1919 výraznou proměnou. Z pouhých půjčoven se staly vyhledávanými a oblíbenými kulturními, vzdělávacími, informačními a společenskými centry. Podpořit tento trend proměny knihoven napomáhající rozvoji komunitního a občanského života a podporující zájem obyvatel o svoje město či obec je i hlavním cílem projektu Moravské zemské knihovny v Brně.

„Knihovna není v žádném případě jen půjčovna. Je to svět, který nabízí prostor pro spoluvytváření akcí pro malé i velké, utužuje soudržnost obyvatel. A není nadto, když tam pracují knihovnice, které si rozumějí s knížkami i lidmi,“ řekl náměstek hejtmana  František Lukl.

Jak připomněl Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny: „Máme za sebou dobu, která kvůli pandemii přinesla řadu společenských omezení, a žijeme v čase sílící nejistoty, která má kořeny v dnešní ekonomické nestabilitě. O to více se ukázalo a ukazuje, že knihovny mají schopnost svojí prací a důrazem na hodnoty, které představují, vyvažovat náš každodenní stres. Když v nich pracují knihovníci a knihovnice, kteří svoji práci dělají srdcem, pomáhají nám si uvědomovat, že nejsme sami. A to je velká pomoc. Proto jsem rád, že právě tuto podobu jejich práce můžeme ocenit.“

foto - komunitní knihovna roku 01
foto - komunitní knihovna roku 02.jpg
foto - komunitní knihovna roku 03.jpg
foto - komunitní knihovna roku 04.jpg
foto - komunitní knihovna roku 05.jpg
foto - komunitní knihovna roku 06.jpg
foto - komunitní knihovna roku 07.jpg
foto - komunitní knihovna roku 08.jpg
foto - komunitní knihovna roku 09.jpg
foto - komunitní knihovna roku 10.jpg
foto - komunitní knihovna roku 11.jpg