ilustrační obrázek

Šampiony ve třídění v Jihomoravském kraji jsou Nenkovice, Vrbice, Černá Hora a Břeclav

6.12.2022 22:00
Ocenění a odměny si jako každý rok v úterý 6. prosince 2022 převzaly obce a města Jihomoravského kraje, jejichž obyvatelé nejlépe třídí odpad.

V tradiční soutěži nazvané „MY TŘÍDÍME NEJLÉPE“, kterou vyhlašuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., pod záštitou Jihomoravského kraje, byly rozdány ceny v celkem čtyřech kategoriích podle velikosti obcí. Letošními šampiony ve třídění jsou tak obce Nenkovice a Vrbice, městys Černá Hora a město Břeclav. Slavnostní ceremoniál proběhl dnes v areálu brněnského vědeckého centra Vida.

Mezi obcemi do 500 obyvatel se na první příčku v třídění využitelných složek komunálních odpadů posunuly vloni stříbrné Nenkovice. Druhou pozici obsadil loňský vítěz této kategorie, obec Onšov. Třetí místo letos patří Medlovicím.

Kategorie obcí od 501 do 2 000 obyvatel má po čtyřech letech nového šampiona, kterým jsou Vrbice. Druhé místo patří několikanásobnému vítězi kategorie, obci Pavlov. Třetí příčku obsadila vloni stříbrná obec Perná.

Rovněž kategorie obcí s 2 001 až 10 000 obyvatel má nového vítěze, kterým je městys Černá Hora. Na druhou příčku klesl loňský šampion, obec Hovorany. O jedno místo si oproti minulému roku pohoršila obec Čejkovice, která letos obsadila třetí místo. V kategorii nad 10 000 obyvatel se letos na nejvyšší příčce umístilo město Břeclav. Stříbro získalo vloni třetí Znojmo, třetí místo patří loňskému vítězi, městu Kyjov.

„Na jednoho obyvatele Jihomoravského kraje připadlo v loňském roce 22,6 kg vytříděného papíru, přesně 15,3 kg plastů, 14,6 kg skla, 19,3 kg kovů a 0,2 kg nápojových kartonů. Celkově se jedná o 72,0 kg v přepočtu na jednoho obyvatele kraje, což je meziroční mírný nárůst o 8,6 kg oproti roku 2020. Celkové výsledky kraje zůstávají sice mírně pod celorepublikovým průměrem, z dlouhodobého pohledu je ale důležité, že vytříděné množství využitelných složek odpadů z domácností v kraji každoročně narůstá,“ upřesnila Martina Filipová, ředitelka Oddělení regionálního provozu společnosti AOS EKO-KOM, a.s.

Aktuálně se na území Jihomoravského kraje nachází více než 35 tisíc barevných kontejnerů ve veřejné sběrné síti a téměř 100 tisíc malých nádob, umístěných přímo u domů. Největší podíl tvoří nádoby na plasty a na papír. Do systému EKO-KOM, který ve spolupráci s obcemi a městy zajišťuje zpětný odběr a využití obalového odpadu, je v kraji zapojena drtivá většina obcí. Postupně se také snižuje docházková vzdálenost k barevným kontejnerům. Obyvatelé ČR to k nim mají v průměru jen 89 metrů.

„Těší mě, že třídění odpadů považuje stále více lidí za samozřejmou součást odpovědného přístupu k životnímu prostředí. K ideálu však stále vede dlouhá cesta, i proto je nezbytné si správná pravidla stále připomínat a podporovat popularizační aktivity, mezi něž patří i tradiční soutěž pro obce,“ uvedl Lukáš Dubec, statutární náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast životního prostředí a projektů participace a otevřenosti.

Do soutěže se zapojilo 670 obcí a měst Jihomoravského kraje. Hodnotila se vykazovaná data v systému EKO-KOM, především množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Výsledky byly hodnoceny za období od 4. čtvrtletí 2021 do konce 3. čtvrtletí letošního roku. Hodnocena byla, mimo jiné, např. dosažená míra třídění, sběr nápojových kartonů či kovových odpadů.

Zdroj: tisková zpráva EKO-KOM, a.s.

foto - My třídíme nejlépe 2022 01
foto - My třídíme nejlépe 2022 02.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 03.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 05.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 06.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 07.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 08.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 09.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 10.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 11.jpg
foto - My třídíme nejlépe 2022 12.jpg