ilustrační obrázek

Na kraji jednali nejvýznamnější vlastníci a provozovatelé v oblasti vodárenství

30.11.2022 14:30
Celkem 17 nejvýznamnějších vlastníků a provozovatelů vodárenské infrastruktury na jihu Moravy bylo pozváno na středeční jednání (30. listopadu 2022) do brněnského sídla Jihomoravského kraje, aby si vyslechli podrobné informace o projektu propojování vodárenských soustav Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Ve sportovní terminologii šlo o úvodní výkop tohoto mimořádného projektu na jihu Moravy. Informační setkání s největšími vlastníky a provozovateli, kteří budou v dalším procesu nejpravděpodobnějšími nositeli konkrétních projektů, navazovalo na obdobné setkání na Vysočině. „Klimatická změna a s ní související dlouhodobé období sucha je realitou. Propojování vodárenských soustav obou krajů nám umožní výrazně zabránit ztrátám na cestě pitné vody k jejím uživatelům a přispět tak k zajištění jejího dostatku i v těchto těžkých časech. Pro vodu hranice krajů neplatí,“ vysvětluje smysl celého robustního projektu radní Vladimír Šmerda, který má na starosti vodohospodářskou infrastrukturu v kraji.

„Provozovatele a vlastníky vodárenské infrastruktury na jihu Moravy jsme konkrétně informovali o zpracování studie proveditelnosti, které je prvním reálným krokem v propojování vodárenských soustav Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina. Na jednání jsme je seznámili s postupem zpracování studie a možnými návrhy. Zároveň byli požádáni o součinnost při získávání podkladů pro její zpracování,“ popisuje průběh středečního setkání radní Šmerda.

Oba kraje podepsaly memorandum o společném zájmu a postupu ve věci propojování vodárenských soustav a spolupráci při přípravě opatření ke zvýšení zabezpečenosti dodávky pitné vody na území Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina 6. září 2021.

Na území Jihomoravského kraje se zatím uvažuje o 14 prioritních akcích propojování vodárenských soustav (například propojení Ivančic na Vírský oblastní vodovod nebo posílení vodních zdrojů skupinového vodovodu Boskovice – Blansko) a na území Vysočiny o 10 prioritních akcích.

Zpracování studie proveditelnosti projektu propojování vodohospodářských soustav Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina přijde na necelých 8 milionů korun (včetně DPH).

OBM_4262a
OBM_4244a
OBM_4238a.jpg
OBM_4287a.jpg