ilustrační obrázek

Žáci cvrčovického učiliště se dočkají nového internátu

23.11.2022 17:30
Moderní domov mládeže s kvalitnějšími podmínkami ubytování vyroste v areálu Středního odborného učiliště ve Cvrčovicích. Ve středu 23. listopadu se uskutečnil slavnostní poklep základního kamene za účasti radního Vladimíra Šmerdy. Pavilon za 16 milionů korun by měl být hotový do konce stávajícího školního roku.

Novostavba bude jednopodlažní, nepodsklepená o půdorysných rozměrech 23,7 x 16,7 m s celkovou výškou 5,5 m. V šesti ubytovacích jednotkách po dvou dvoulůžkových pokojích s koupelnou a toaletou najde zázemí 24 žáků. Ti doposud bydlí v půdních prostorách Petersovy vily, kde se nachází i vyučovací prostory. Dále bude v objektu společenská místnost, čajová kuchyňka, pokoje pro vychovatele, technická místnost, prádelna se skladem prádla.

„Na střeše internátu se počítá s instalací fotovoltaické elektrárny o výkonu 4 kWp, která je navržena jako mikrozdroj elektrické energie a bude sloužit k částečnému pokrytí spotřeby stávajícího odběrného místa. Fotovoltaické elektrárny představují jednoduchou cestu, jak si v dnešní době snížit náklady za energie,“ okomentoval energetickou náročnost objektu radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Pro zajištění hospodaření s dešťovou vodou bude voda ze střechy budovy svedena do akumulační nádrže o objemu 13 m3. Zadržená dešťová voda bude následně využita k zavlažování pěstovaných plodin na zahradě školy a jako ukázka možného hospodaření s vodou pro žáky.

Stavbu projektoval Ing. Libor Schwarz – Stavební projekční kancelář Hustopeče, zhotovitelem je Stavební firma Matyáš s.r.o.

Petersova vila z roku 1932, ve které odborné učiliště sídlí, je chráněnou kulturní památkou České republiky. V letech 1949 – 1968 sloužila vila jako dětský domov. Po kompletní opravě v roce 1973 zde vznikla Zvláštní učňovská škola internátní. Jako Odborné učiliště je škola zapsaná od roku 2005. Nabízí několik tříletých a dvouletých oborů ukončených závěrečnou zkouškou nebo výučním listem a vyznačuje se jako škola rodinného typu.

foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 01
foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 02
foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 03
foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 04
foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 05
foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 06
foto - Cvrčovice, domov mládeže, zahájení 07
domov mládeže Cvrčovice.png