ilustrační obrázek

Více peněz pro sociální služby a nové programy na pomoc rodinám i dětem s duševními potížemi

23.11.2022 14:00
Pro oblast sociální a rodinné politiky schválili dnes (23. listopadu 2022) krajští radní téměř 750 milionů.

Navýšení se týká například podpory transformace služeb či pokračujících programů na podporu rodinné politiky či paliativní péče. O více než 50 milionů korun více má jít na spolufinancování dotace z MPSV, kde gesční radní Jana Leitnerová navrhuje Zastupitelstvu JMK ke schválení 180 milionů korun. 

„Sociální služby se rozvíjí, klientů přibývá, je tedy logické, že musíme navyšovat i finance z kraje. Nejde ale jen o kapitolu spolufinancování dotace z MPSV, máme nové dotační programy, které míří do terénních a ambulantních služeb, které pracují s rodinami v krizi či s dětmi s duševními obtížemi,“ uvádí Jana Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku.

Šest milionů jde na podporu zdravotnických pracovníků v terénu, kteří se stanou součástí ve zdravotně sociálních týmů v oblasti péče o osoby s duševním onemocněním, dále na rozvoj personálních kapacit jako jsou psychiatrické sestry, psychiatři nebo kliničtí psychologové. Cílem je zabezpečení zdravotnických pracovníků spolupracujících se sociálními službami a vytváření kapacit pro vznik budoucích Center duševního zdraví a dalších zdravotně sociálních služeb. „Díky navýšení počtu zdravotnických pracovníků dojde ve všech okresech kraje ke zlepšení dostupnosti služeb pro lidi s psychickými potížemi, včetně dětí, u kterých je v současnosti kritický nedostatek podpory,“ doplňuje Leitnerová.

Nově vznikl i dotační program Podpora práce s dětmi a rodinami v oblasti SPO, jehož cílem je podporovat přímou práci s dětmi a rodinami ohroženými zejména rozchodem či rozvodem rodičů. Podporované aktivity preventivního či podpůrného charakteru budou zaměřeny na oblast ochrany práv dětí jako je odborná pomoc a poradenství a činnosti podporující schopnost rodičů a rodiny jako celku ochranu práv dětí zabezpečovat, např. při asistovaných kontaktech dětí s rodiči nebo předávání dětí druhému rodiči.

Kraj pokračuje i nadále v podpoře rodin skrze dotační programy pro neziskové organizace, města a obce a zaměřuje se i na neformálně pečující, opět radní schválili mimořádný dotační program na posílení terénní péče v oblasti zasažené tornádem a znovu je vypsaný dotační program pro pobytové služby na rozvoj paliativní péče.