ilustrační obrázek

Po vítězství na letní dětské olympiádě vyšle kraj reprezentaci i na tu zimní

9.11.2022 14:30
Na 88 sportovců ve 10 sportovních soutěžích, 31 trenérů a tři vedoucí výpravy - celkem tedy 122 účastníků vyšle Jihomoravský kraj na zimní olympijské hry dětí a mládeže, které bude od 22. do 27. ledna příštího roku hostit Královéhradecký kraj.

O podpoře účasti mládežnické reprezentace jižní Moravy na X. zimní olympiádě v Královéhradeckém kraji rozhodli ve středu 9. listopadu 2022 krajští radní.

„Kraj podpoří účast naší dětské reprezentace téměř jedním milionem korun - na samotnou přípravu a účast poskytneme 362 tisíc korun, stejně tak zajistíme stylové oblečení pro naši výpravu za více než 630 tisíc korun. Ty letní jsme vyhráli, tak se těším na zimu,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Vzhledem k rozsahu prací, spojených se zajištěním přípravy a samotné účasti výpravy jižní Moravy na olympiádách dětí a mládeže využívá kraj již po několik let spolupráce jihomoravské krajské organizace České unie sportu.

„Dětské olympiády mají skvělou atmosféru velkých sportovních akcí. Pro spoustu dětí a mladých je to motivace k tomu, aby na sobě pracovali a u sportu vydrželi, a to prostě není málo,“ zdůvodnil podporu kraje hejtman Grolich.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je nejvýznamnější sportovní mládežnickou akcí České republiky. Jedná se o projekt Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje ČR. Jde o soutěž krajských reprezentací nejlepších českých sportovců ve věku 12 až 17 let. Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídají se letní a zimní. První ročník letní olympiády se uskutečnil v roce 2003 v Pardubickém kraji, zimní olympiáda se poprvé konala v roce 2004 ve Středočeském kraji. Jihomoravský kraj se tohoto projektu účastní od roku 2003 a sám byl pořadatelem ODM již dvakrát, a to v letech 2005 a 2017.

Na poslední letní olympiádě v Olomouckém kraji se letos stal absolutním vítězem právě Jihomoravský kraj před Hlavním městem Praha a třetím Středočeským krajem.