ilustrační obrázek

Kraj navýšil letošní sumu peněz na vodní hospodářství

4.11.2022 0:00
O více než 5 milionů korun navýšili zastupitelé kraje na svém čtvrtečním zasedání (3. listopadu 2022) objem finančních prostředků v dotačním programu pro oblast vodního hospodářství.

„Jsem rád, že celkový objem peněz v rámci letošní podpory vodohospodářské infrastruktury roste. Z původně zamýšlených 72 milionů v této oblasti na současných téměř 100 milionů. Plníme tak úkol zastupitelstva, které nám zadalo, abychom objem peněz v této dotační podpoře oproti původní výši v rozpočtu navýšili. Je to dobrá zpráva pro obce z jihu Moravy, které potřebují realizovat projekty v rámci vodohospodářské infrastruktury,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

Objem finančních prostředků dotačního programu se v rámci letošního rozpočtu kraje pohyboval ve výši 72 milionů, na únorovém zastupitelstvu došlo k jeho navýšení o více než půl milionu a na zářijovém o 22 milionů korun. S aktuálně přidanými 5 miliony tak výše tohoto dotačního programu v tomto roce atakuje hranici 100 milionů korun. „Tyto finance samozřejmě nezůstávají dlouho ležet. Částka 14 milionů korun putovala v průběhu roku na podporu v oblasti vodárenství, 79 milionů na odkanalizování a čištění odpadních vod a 1,4 milionu na tvorbu projektů, které se zaměřují na snižování znečištění povrchových vod,“ vyčíslil rozdělené dotace krajský radní pro oblast investic Vladimír Šmerda

Zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání aktuálně navýšených 5 milionů korun nasměřovali na realizaci kanalizace v Lesonicích u Moravského Krumlova. Celkové náklady na vybudování kanalizace v obci jsou vyšší než 31 milionů korun - ze Státního fondu životního prostředí obdrží téměř 20 milionů a kraj přispěje uvedenými 5 miliony. Zbytek pokryje obec ze svých zdrojů.