ilustrační obrázek

Zahrady environmentálního centra Lipka se dočkají rozšíření

12.10.2022 17:30
Dotaci na pět projektů, které mají za cíl zkvalitnit a rozšířit přírodní zahrady v okolí pracovišť školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka, dnes (12. října 2022) schválili jihomoravští radní.

Brněnské centrum Lipka se zaměřuje se na rozvoj environmentálního vzdělávání pro děti všech věkových kategorií a prohlubování jejich vztahu v přírodě. Rozšíření přírodních zahrad zahrnuje následující projekty:

1. Vytvoření výukových modelových biotopových stanovišť v okolí pracoviště Rychta. 

2. Zlepšení zázemí pracoviště: chodníky, kvalitní mobiliář, stínící plachty a prostor na ukládání výukových pomůcek. 

3. Vybudování podzemní nádrže na dešťovou vodu k zalévání v zahradě a dopouštění jezírka. V zahradě má přibýt i kompostovací toaleta.

4. Doplnění vybavení a pomůcek o větší didaktické prvky pro mimoškolní vzdělávání, zejména pak v oblasti zaměřené na předcházení a adaptaci na klimatickou změnu a na přírodovědné či neintenzivní pěstitelství.

5. Pořízení chybějících prvků v ukázkové přírodní zahradě pracoviště Rozmarýnek a opravy stávajících prvků.

Projekty za 2,4 milionu korun se mají realizovat v roce 2025. „Rozvoj vzdělání v environmentálních tématech patří mezi dlouhodobé priority Jihomoravského kraje. Mám upřímnou radost z rozšíření mobiliáře i rozšíření zahrad v Rozmarýnku. Centrum Lipka slouží všem žákům a studentům Jihomoravského kraje jako výukové centrum a ukázka přírodního bohatství naší krajiny,” dodal náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.  

Peníze byly schváleny na základě programu rozvoje environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a dlouhodobého plánu Jihomoravského kraje v oblasti životního prostředí.