ilustrační obrázek

Kraj udělil ocenění Zlatý tahák za pedagogický leadership

1.9.2022 20:00
Na slavnostním setkání ředitelů škol ve čtvrtek 1. září na zámku ve Slavkově bylo laureátům poprvé uděleno ocenění Zlatý tahák. Výherce vybrala odborná porota. Oceněni byli tři ředitelé a jedna právnická osoba.

Inspirující, schopný, vizionářský i pokrokový. Takový má být tahoun, který táhne tým na cestě ke vzdělávání. Právě pro tyto osobnosti byla vytvořena cena Zlatý tahák, kterou letos poprvé udělil VIM - Vzdělávací institut pro Moravu pod záštitou Jiřího Nantla - náměstka hejtmana pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu. „Mezinárodní výzkumy nám ukazují a poslední krizové roky potvrdily, že význam leadershipu ve vzdělávání je zásadní. Stojí na něm kvalita školy a práce celého pedagogického sboru. Jihomoravský kraj chce proto upozorňovat vzdělávací komunitu i širokou veřejnost na dobré příklady v našem regionu, které pomohou inspirovat ostatní. Tím chceme přispět ke zlepšování škol napříč všemi zřizovateli,“ uvedl Nantl.

Laureáti byli oceněni před zraky svých kolegů. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v rámci tradičního setkání ředitelů škol na zámku ve Slavkově. Výherce vybrala odborná rada, která se skládala z ředitelů škol, zástupců České školské inspekce i akademické sféry. Nominace do konce května mohla zasílat odborná i široká veřejnost. Hlavním kritériem byly dopady činnosti na vzdělávání a jejich pozitivní efekty uvnitř nebo vně školy.

V kategorii osobnost bylo možné nominovat ředitele škol, zástupce samospráv i členy školských rad. Ocenění získali tři osobnosti. David Andrle, ředitel brněnského gymnázia ve ulici Vídeňská, a to za rozvoj školy, vytvoření jedinečného vzdělávacího programu v ČR a mezinárodní spolupráci. Jan Košíček, ředitel Výchovného ústavu, dětského domova se školou, střediska výchovné péče, střední a základní školy v Moravském Krumlově, a to za vytvoření týmu odborníků a naplnění pedagogické vize, usnadňující klientům školského zařízení vstup do života a motivující jejich uplatnění, Jana Marková, ředitelka střední školy Charbulova, která dlouhodobě vytváří kvalitní vzdělávací aktivity a svou lektorskou činností přispívá ke zlepšení práce škol i za hranicemi našeho kraje. Všichni tři laureáti si odnesli cenu ve formě zlatého odznáčku do klopy s názvem ocenění. V kategorii právnických osob, kde bylo možné nominovat zřizovatele, školy a další subjekty, ocenění získal Dobrovolný svazek obcí Tišnovsko, a to za zřízení Svazkové mateřské školy Venkov. Za svazek ocenění ve formě zlaté trofeje převzal její předseda a současně starosta obce Železné Radomír Pavlíček.

„Pedagogický leadership není o jednorázových aktivitách, ale dlouhodobé vizi a úsilí. Rozhodli jsme se ocenit ty, kteří díky svým schopnostem rozvíjí vzdělávání na jižní Moravě. Jsem ráda, že odborná rada vybrala laureáty, kteří za svoji práci sklízí uznání i od svých kolegů a oprávněně,” uvedla Leona Sapíková, ředitelka VIM - vzdělávacího institutu pro Moravu. Nominace do dalšího ročníku bude možné zasílat od podzimu tohoto roku. Vyhodnocení bude opětovně probíhat odbornou radou po konci školního roku 2022/2023.

foto - ocenění Zlatý tahák 2022 01
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 02.jpg
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 03.jpg
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 04.jpg
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 05.jpg
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 06.jpg
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 07.jpg
foto - ocenění Zlatý tahák 2022 08.jpg