ilustrační obrázek

Kraj zvažuje návrat k původnímu záměru obnovy S-centra

10.8.2022 15:00
Jihomoravští radní na své dnešní (10. srpna 2022) poradě přijali usnesení, kdy vzali na vědomí informaci, že připravovaný dotační program obnova území po tornádu, který bude zahrnovat drobné změny, nebude umožňovat výstavbu nemovitosti narušené tornádem v jiném katastrálním území.

Rada kraje uložila odboru investic ve spolupráci s odborem sociálních věcí zpracovat návrh možností k realizaci původního záměru obnovy a modernizace S-centra v Hodoníně.

„Po jednání s ministerstvem pro místní rozvoj jsme se dozvěděli novou informaci, že v rámci dotačního programu obnova území po tornádu nemůžeme postavit plánovaný domov se zvláštním režimem pro seniory v Rohatci, proto zvažujeme návrat k původnímu záměru obnovy a modernizace poničeného S-centra,“ řekl hejtman Jan Grolich. „S ohledem na dnešní ekonomickou situaci si kraj nemůže dovolit připravovat tak velký projekt v Rohatci bez základní jistoty dotační podpory ze strany státu,“ dodal Grolich.

„Než dojde k obnově kapacity sociální služby Domova se zvláštním režimem na Hodonínsku, zajistili jsme větší podporu pro neformální pečující vyhlášením dotačního programu na podporu terénní péče v rámci území zasaženého tornádem. Ten nabízí zájemcům pomoc a péči o jejich blízké v domácím prostředí," doplnila radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

S-centrum se stavělo jako domov pro seniory před 20 lety, kdy zde byli umístěni lidé převážně samostatní a ve větší míře soběstační. V době tornáda tato příspěvková organizace poskytovala už 2 služby (domov pro seniory – 35 lůžek; domov se zvláštním režimem DZR – 106 lůžek). Na základě toho Zastupitelstvo JMK loni v červnu rozhodlo, že od 1.1.2022 tam bude pouze služba domov se zvláštním režimem, kde jsou klienti imobilní, případně s nějakou formou demence, a nároky na péči jsou pro ně úplně někde jinde.