ilustrační obrázek

Baťův kanál prodělává modernizaci

29.7.2022 15:00
Modernizované tzv. rejdy dvou komor Baťova kanálu slavnostně představili ve Vnorovech. S jejich novou podobou se v pátek 29. června 2022 seznámil také hejtman Jan Grolich spolu se svým náměstkem Janem Zámečníkem.

Modernizaci rejd plavebních komor na Baťově kanále zahájilo Povodí Moravy loni na podzim právě na obou plavebních komorách ve Vnorovech (rejda je místo, které mohou lodě využít k zakotvení, když čekají, než dostanou povolení vplout do komory).

Jde o rozsáhlou stavební akci, která bude probíhat prakticky v celé délce vodní cesty, protože modernizace se týká rejd všech 11 provozovaných plavebních komor Baťova kanálu. Práce budou probíhat postupně a potrvají až do roku 2024 tak, aby umožnily plynulý provoz v průběhu hlavních plavebních sezón. Dílo přijde celkem na 61 milionů korun. Cílem modernizace rejd je další zvýšení bezpečnosti a komfortu rekreační plavby na Baťově kanále.

Baťův kanál vznikl ve 30. letech 20. století. Původně sloužil nákladní dopravě, vozilo se po něm především uhlí. Částečně vede korytem Moravy a od Otrokovic na Zlínsku do slovenské Skalice je dlouhý 53,8 kilometru.

foto - Baťův kanál 01
foto - Baťův kanál 02.jpg
foto - Baťův kanál 03.jpg
foto - Baťův kanál 04.jpg
foto - Baťův kanál 05.jpg
foto - Baťův kanál 06.jpg
foto - Baťův kanál 07.jpg