ilustrační obrázek

Změny v zabezpečování ubytování ukrajinských uprchlíků po ukončení nouzového stavu (od 1. 7. 2022)

S ohledem na ukončení nouzového stavu a související novelu tzv. lex Ukrajina a prováděcí právní předpisy účinné od 1. 7. 2022 dochází ke změně legislativního a formálního postupu k zabezpečení ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Věcně tato legislativní a procesní změna nemá dopad na samotné uprchlíky z Ukrajiny.
  1. Nově příchozí uprchlíci z Ukrajiny mohou získat ubytování výhradně při registraci na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU). Provozní doba KACPU Jihomoravského kraje je PO – ST 8 - 17 hod., PÁ 8 - 14 hod.
  2. Noví ubytovatelé nabízející své ubytovací kapacity mohou se svou nabídkou oslovit Jihomoravský kraj na adrese objednavky.ubytovani@jmk.cz .
  3. S každým ubytovatelem bude uzavřena smlouva (Dohoda o zařazení do evidence a pravidla pro poskytování náhrady nákladů na ubytování) na zabezpečení nouzového ubytování nebo dočasného nouzového přístřeší (vzor je zde) –  Dohoda nouzové ubytování (pdf), Dohoda nouzové ubytování obce (pdf), Dohoda nouzové přístřeší (pdf). Smlouvu je možné uzavřít do konce kalendářního roku s uvedením maximální ubytovací kapacity. Konkrétní počet ubytovaných bude řešen operativní komunikací bez nutnosti uzavírat dodatek ke smlouvě; fakturují se skutečně obsazená lůžka.
  4. Dosavadní ubytovatelé poskytují ubytování v rozsahu stávajícího smluvního vztahu, před jeho uplynutím budou vyzváni k uzavření smluv uvedených v předchozím bodě. Smlouvu bude nutné uzavřít včas, aby bylo možné uhradit veškeré kompenzační příspěvky.
  5. Ubytovatelé, kteří ubytovávali ukrajinské uprchlíky pro Jihomoravský kraj na základě uzavřeného smluvního vztahu ke dni 31. 5. 2022, mohou žádat o úhradu kompenzačního příspěvku i před vznikem tohoto smluvního vztahu za podmínek uvedených v rámcové smlouvě a postupem uvedeným zde – Rámcová smlouva zpětně (pdf), Rámcová smlouva zpětně přistoupení (pdf), Rámcová smlouva zpětně osoby (pdf). Tyto žádosti budou vyřizovány až po zadministrování předchozích bodů.