ilustrační obrázek

Kraj posílá do Lvovské oblasti další humanitární pomoc

23.6.2022 0:00
Zdravotnický materiál, potraviny nebo i stroje Správy a údržby silnic – Jihomoravský kraj pokračuje v pomoci napadené Ukrajině a posílá jí hmotnou pomoc.

Rozhodli o tom zastupitelé na svém dnešním (23. června 2022) jednání.

„Jde o hmotnou pomoc za téměř 4 miliony korun, která směřuje do naší partnerské Lvovské oblasti. Opotřebávací válka ze strany ruského agresora stále trvá a našim přátelům se nedostává nejen zdravotnického materiálu, ale i potravin,“ vysvětluje hejtman Jan Grolich.

Do Lvovské oblasti poputuje především zdravotnický materiál v celkové hodnotě 2,9 milionu korun. „Půjde jak o zdravotnické pomůcky – schodolezy nebo podložky pro přesun pacientů –, tak třeba zcela nezbytné zdravotnické rukavice, tlakové obvazy, chirurgické nůžky a další nástroje,“ popisuje zdravotnickou zásilku pomoci radní Jiří Kasala

Kraj na Ukrajinu dopraví také více než 16 tisíc kusů balení trvanlivých potravin. „Lvovská strana vítá jakékoli trvanlivé potraviny s alespoň půlroční trvanlivostí. Podle těchto požadavků jsme tak nakoupili masové konzervy, těstoviny, mouku nebo sterilovanou zeleninu – všechno v celkové v celkové hodnotě 733 tisíc korun,“ přidává podrobnosti hejtman Grolich.

Správa a údržba silnic navíc vytipovala ze svého svěřeného a nepotřebného majetku také pětici zařízení v celkové hodnotě 273 tisíc korun, které mohou posloužit obyvatelům partnerské oblasti v obraně proti invazi Ruska. Jde o čtyři automobily a jeden pracovní stroj. „Jihomoravský kraj pravidelně pomáhá svému partnerskému regionu na Ukrajině. Lvovská oblast projevila o tyto stroje velký zájem. Jsme rádi, že můžeme takto i nadále pomáhat. Avšak věříme, že válka co nejdříve skončí a nákladní automobily se budou moci používat pro běžnou potřebu,” dodává náměstek Lukáš Dubec. Stroje by mohly sloužit například také při odklízení nejrůznějších překážek ze silnic, které přináší válečný stav.