ilustrační obrázek

O 200 milionů více do silnic

23.6.2022 13:30
Kraj o stovky milionů korun navýší svůj letošní příspěvek Správě a údržbě silnic JMK (SÚS JMK) na budování a opravy komunikací v jeho správě.

Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání (23. června 2022).

Toto navýšení nad rámec schváleného letošního rozpočtu kraj pokryje díky příjmu ze sdílených daní. „Když jsme dostali nová čísla o výběru daní, věděli jsme, kde je využijeme. 200 milionů posíláme do oprav a rekonstrukcí silnic, které by se měly využít do konce roku,“ říká hejtman Jan Grolich.

Kraj například za 9 milionů korun zmodernizuje 2,4 kilometru silnice mezi Žebětínem a Ostrovačicemi, za 4,5 milionu půl kilometru komunikace v Kyjově, za 6,2 milionu to bude napojení z Velkých Bílovic na D2 nebo oprava úseku z Chlumu k hranicím s Pardubickým krajem, kam půjde více než 14,5 milionu.

Jak konstatuje radní pro oblast dopravy Jiří Crha, kraj chce tyto prostředky směřovat také do oprav mostů. „Neinvestiční příspěvek na opravu mostů navyšujeme na celkových 27,5 milionu. Na základě aktuálních prohlídek chceme na 18 mostech provést obnovu jejich kvality nad rámec běžné údržby za 7,5 milionu korun,“ popisuje další záměry radní Crha. Přes 66 milionů korun dostane jako příspěvek SÚS JMK na další běžné drobné opravy. 

Informace k původnímu Programu výstavby, rekonstrukcí a oprav silnic II. a III. třídy Jihomoravského kraje pro rok 2022 naleznete zde: https://www.susjmk.cz/tiskova-zprava-stavby-2022/