ilustrační obrázek

Kraj rozdělil další miliony, které zbyly po předcházejícím kole kotlíkových dotací

15.6.2022 14:00
Dalších 5,5 milionu korun pro 53 žadatelů – Jihomoravský kraj pokračuje v přerozdělení zůstatků po předcházejícím kole projektu kotlíkových dotací. Rozhodli o tom krajští radní na svém středečním (15. června 2022) jednání.

„Celkový zůstatek, který nebyl využitý, činil přibližně 10 milionů korun. Způsobila ho především epidemiologická situace a s tím související potřeba tvorby úspor nebo nedostupnost dodavatelských firem. Někteří žadatelé také nesplnili podmínky programu a jejich nárok na získání finanční podpory zanikl. Prvních cca 5 milionů jsme proto rozdělili mezi 47 žadatelů už v půlce května, nyní rada rozhodla o dotacích pro dalších 53 zájemců. Ve dvou krocích se nám tak podařilo přerozdělit celý tento zůstatek,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jan Zámečník.

„Jde nám o to, aby byly využity veškeré prostředky, které jsou k dispozici. Kotlíkové dotace výrazně pomáhají kvalitě ovzduší. Především v zimním období se vytápění prostřednictvím starých kotlů pravidelně negativně podepisuje na kvalitě vzduchu, který všichni dýcháme. Jde nám o zdraví obyvatel, dětí především. Dotační program na výměnu kotlů nejen pomáhá tento stav měnit k lepšímu, ale také vede lidi k tomu, že o tomto problému mluví a přemýšlejí,“ dodává náměstek Zámečník.

Začátkem června kraj spustil také zcela nový program podporující výměny nevyhovujících kotlů pracovně nazvaný Kotlíkové dotace IV. a v jeho rámci hodlá využít celkem 122 milionů korun. Pro domácnost žadatele přitom musí platit, že průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 korun.

Od roku 2016 až do současnosti se v Jihomoravském kraji prostřednictvím kotlíkových dotací dočkalo výměny přibližně 3 800 nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. K žadatelům tak na tento účel putovalo přibližně 400 milionů korun.