ilustrační obrázek

V Jihomoravském kraji vzniknou tři nové přírodní památky

15.6.2022 13:30
Medlánky, Volkramy a Kobylská skála - to jsou lokality, kde vzniknou nové přírodní památky. Radní dnes (15. června 2022) odsouhlasili jejich vznik na svém jednání.

V okolí medláneckého letiště se nachází kolonie zvláště chráněného a evropsky významného sysla obecného, bezobratlých lejnožroutů, křepelek nebo skřivanů polních. Předmětem ochrany v lokalitě Volkramy jsou subpanonské stepní trávníky, širokolisté suché trávníky a na ně vázané ohrožené druhy živočichů a rostlin včetně koniklece velkokvětého. Na Kobylské skále se vyskytují  panonské sprašové stepní trávníky, které jsou regionálně významným nalezištěm ohrožených druhů rostlin, jako jsou například kozinec rakouský a šater latnatý, z živočichů pak nosorožík kapucínek a vlha pestrá.

 „Vybrali jsme tyto významné jihomoravské lokality s cílem zajistit jejich adekvátní péči a ochranu. Vyhlášení přírodních památek jsme konzultovali s obcemi a zapracovali jejich připomínky. Pro zvláště chráněná území Volkramy, Letiště Medlánky a Kobylská skála byly zpracovány také návrhy plánů následné péče, abychom pomohli lépe chránit a regenerovat jejich přírodní fond,“ uvádí náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec