ilustrační obrázek

Důstojnější dožití v pobytových sociálních zařízeních díky mezioborové spolupráci

1.6.2022 12:30
Od letošního roku se Jihomoravský kraj více zaměřuje na spolupráci mezi resorty sociálních věcí a zdravotnictví. Jedním z témat, které odbory společně řeší, je paliativní péče. Na její rozvoj v pobytových zařízeních sociálních služeb dnes (1. června 2022) jihomoravští radní poslali tři miliony korun. Jejich rozdělení ještě musí na konci června potvrdit krajští zastupitelé.

„V letošním roce jsme spustili pilotní projekt na podporu paliativní péče v pobytových zařízeních, do kterého se zapojilo osm zařízení napříč krajem. V podstatě nám tu vzniká síť propojených sociálních a zdravotních služeb, které budou odborně pracovat s lidmi v závěrečné etapě života, jejich blízkými, za podpory erudovaných odborníků. V následujících letech chceme v podpoře paliativní péče v sociálních službách pokračovat a důstojné odcházení ze života v kruhu blízkých lidí umožnit co největšímu počtu obyvatel pobytových služeb. Plníme tím jeden ze závazků, které si Jihomoravský kraj stanovil v koncepci paliativní péče,“ uvedla Jana Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku. Finance poputují zejména na vzdělávání personálu, jeho stáže či na metodickou podporu a koordinaci paliativní péče v pobytových zařízeních. 

„Není to však jediné meziresortní téma, kterému se věnujeme. S ohledem na aktuální potřeby jsou to také témata duševního zdraví u dětí i dospělých nebo téma ohrožených dětí, na kterém spolupracujeme i s odborem školství. Jsem velmi ráda, že ukazujeme, jak přínosná mezioborová spolupráce pro občany kraje je,“ dodává radní Leitnerová.