ilustrační obrázek

U Ostrovačic roste stanové městečko pro uprchlíky

1.6.2022 15:00
V katastru Ostrovačic u Brna začalo tento týden vznikat stanové městečko, které bude sloužit uprchlíkům před válkou na Ukrajině.

Kapacita městečka, které tvoří domky IKEA a patřičné zázemí, bude maximálně do 60 osob. Začít sloužit by mělo ještě tento týden v pátek.

„Rozhodli jsme se postavit toto stanové městečko z jednoduchého důvodu. Se stěhováním asistenčního centra KACPU jsme potřebovali vybudovat kapacitu pro dočasné ubytování pro lidi, kteří musí být lustrováni ze strany Maďarska. Což většinou jeden dva dny trvá, takže pro ně musíme zajistit ubytování. Rozhodli jsme se i po vzoru z jiných krajů udělat to touto formou jako krátké přechodné ubytování, které bylo k dispozici na brněnském výstavišti,“ konstatoval hejtman Jan Grolich.

Místo vytipovaly složky IZS, je zde zpevněná plochu a je dobře dostupné. „Řešili jsme celou řadu variant, přizvali jsme k tomuto procesu sdružení IQ Roma servis, které nám bude pomáhat i s provozem tohoto stanového městečka. Ubytovaní lidé tady den dva dny přespí a zamíří na stabilnější ubytování nebo budou vráceni zpátky. Ukazuje se totiž v těch posledních důslednějších lustracích, že 20 procent těchto přicházejících lidí má maďarské občanství a nemají tak nárok na pomoc, která náleží uprchlíkům před válkou,“ uvedl Jan Grolich.  Jak následně dodal, toto stanové městečko nebude sloužit k podobným účelům jako v Praze. „Nebude to sloužit k dlouhodobému ubytování ani pro lidi, kteří se k nám vracejí pro vyplacení další sociální dávky. Tak, jak sloužilo ubytování na brněnském výstavišti, tak bude sloužit i tady.“

Podle krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Jiřího Pelikána, pro zvýšení komfortu obsahují domky i dřevěné podlážky, nechybí stany pro společné stravování nebo hygienické zázemí. Na stavbu domků a zázemí bylo ve středu nasazeno na 70 hasičů. Jak potvrdil ředitel krajského ředitelství Policie ČR Leoš Tržil, policie se bude v areálu pohybovat jen z důvodu střežení veřejného pořádku.  Ředitel IQ Roma servis Petr Máčal uvedl, že zde budou pracovníci neziskovky poskytovat základní služby a poradenství, nebo vytvářet volnočasové programy pro děti a podobně.

foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 02
foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 03
foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 04
foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 08.jpg
foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 09.jpg
foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 06.jpg
foto - stanové městečko u Ostrovačic pro uprchlíky 07.jpg