ilustrační obrázek

Mikulov na zlaté minci

31.5.2022 16:00
Česká národní banka vydává zlatou minci nominální hodnoty 5000 Kč věnovanou jihomoravskému městu Mikulov. Tato v pořadí třetí mince z desetidílného cyklu Městské památkové rezervace je v prodeji od konce května.

Slavnostní prezentace nové mince se v úterý 31. května 2022 v Mikulově za Jihomoravský kraj zúčastnil hejtman Jan Grolich spolu se svými náměstky Františkem Luklem a Jiřím Nantlem.

Předlohou pro aktuální cyklus zlatých mincí se stalo deset měst, která se pyšní dochovaným dědictvím v podobě uceleného souboru architektonických či kulturních památek. Jedním z nich je právě Mikulov a zdejší městská památková rezervace.

Mikulovský zámek je vyobrazen na lícní straně zlaté mince, jejíž podobu pro Českou národní banku navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů. Vedle zámku je na líci mince zobrazena také  socha Pomony ze středověké kašny na mikulovském náměstí. Na rubové straně je pak kompozice dalších významných architektonických památek Městské památkové rezervace Mikulov – Dietrichsteinská hrobka, Horní synagoga a sgrafitový měšťanský dům U rytířů s nárožním čtyřbokým arkýřem, který zdobí mikulovské náměstí.

foto - zlatá pamětní mince Mikulov 000
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 01.JPG
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 02.JPG
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 03.JPG
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 04.JPG
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 05.JPG
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 06.JPG
foto - zlatá pamětní mince Mikulov 07.JPG