ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj zhotoví projektovou dokumentaci na fotovoltaické elektrárny na střechách objektů v jeho správě

18.5.2022 11:30
Ministerstvo životního prostředí v minulém roce vyhlásilo Výzvu pro předkládání žádostí o poskytnutí podpory nových obnovitelných zdrojů.

Cílem výzvy je podpora realizace projektů, které vedou ke snížení emisí skleníkových plynů, modernizaci energetických systémů, zlepšení energetické účinnosti a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na konečné spotřebě energie.  Podporovanou aktivitou je instalace nových fotovoltaických elektráren (FVE). 

V rámci předrealizační fáze zpracovala společnost Frank Bold Energy, s.r.o. průzkum možných instalací FVE pro 30 organizací na jihu Moravy. Na základě průzkumu a konzultací s dotčenými organizacemi bylo vybráno 7 organizací do sdruženého projektu pro vyhlášenou Výzvu. Konkrétně: Domov u Františka Újezd u Brna; Domov Horizont Kyjov; Obchodní akademie a SOÚ Veselí nad Moravou; Středisko volného času Ivančice; SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec; LILA Domov pro postižené děti Otnice a Nemocnice Tišnov. Instalace fotovoltaických elektráren by se zde měla uskutečnit do konce příštího roku. 

„Krajský úřad chce jít v energetických úsporách příkladem, a proto jsme začali s osazováním fotovoltaických elektráren na budovy organizací, které spadají pod Jihomoravský kraj. Zároveň tak přispějeme svým dílem na snížení závislosti na ruských energetických surovinách. Celkový instalovaný výkon bude přesahovat 800 kWp a součástí instalace FVE budou bateriová úložiště,“ doplnil Lukáš Dubec náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast životního prostředí.