ilustrační obrázek

Kraj získá kompenzace pro poslední fyzické osoby, kterým tornádo poničilo majetek a na náhrady nedosáhly

28.4.2022 11:00
Pět fyzických osob, kterým loni v červnu tornádo zničilo jejich nemovitosti využívané na pronájem, se dočká finanční kompenzace. Částku ve výši 30,6 milionu korun získá Jihomoravský kraj prostřednictvím dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu.

V oblasti zasažené tornádem eviduje Jihomoravský kraj pětici fyzických osob – majitele nemovitostí, kteří na základě nájemní smlouvy tyto prostory pronajímali podnikatelům. Škoda tak vznikla majiteli, který v poškozené nemovitosti nepodnikal. V tomto případě nemohlo vlastníkům proplatit kompenzace Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale ani Ministerstvo pro místní rozvoj, které jako jediné poskytuje náhrady fyzickým osobám, ovšem výhradně na objekty určené k bydlení. Oněch 5 případů tak nemělo jak kompenzaci získat, přestože na ni mají legitimní nárok.

„Jedná se o poslední osoby, kterých se kompenzační opatření nedotkla. Jsem za tyto náhrady rád, na nikoho se nezapomnělo. Na vyčíslení odhadů škod se významně podíleli starostové zasažených obcí a Okresní hospodářská komora Hodonín. Bez nich by se to těžko pohnulo ke zdárnému konci a za to jim děkuji,“ uvedl náměstek pro regionální rozvoj Jan Zámečník.