ilustrační obrázek

Kam se hlásí jihomoravští žáci?

11.4.2022 12:30
Od zítřka (12. dubna 2022) na jihomoravských středních školách začínají přijímací zkoušky.

Jihomoravský krajský úřad eviduje na základě podkladů dodaných středními školami téměř 30 tisíc podaných přihlášek. Toto číslo je o 2 300 přihlášek vyšší než v loňském školním roce. Co dalšího statistiky prozradily? 

V Jihomoravském kraji bylo podáno na střední školy 29 376 přihlášek, přitom žáci si mohou podávat přihlášky na dvě školy. Ze srovnání přihlášek z roku 2021 a roku letošního vyplývá, že na střední školy přišlo letos o 2 287 přihlášek více. Tento růst kopíruje demografická data.

Největší meziroční nárůst je vidět v úplném středním odborném vzdělání s maturitou, kam letos přišlo o 874 přihlášek více než v loňském roce. Z toho nejvíc v okrese Blansko a nejméně v okrese Vyškov. 

Druhý nejvyšší nárůst zaznamenalo střední vzdělání s výučním listem – celkově za Jihomoravský kraj o 632 přihlášek více, nejvyšší nárůst (+286) je v okrese Brno-město. Naproti tomu v okrese Břeclav pozorujeme pokles zájmu (-15 přihlášek oproti loňskému roku). 

Z gymnaziálních studií vede u uchazečů to nejdelší, osmileté (+319 přihlášek). Naopak čtyřleté studium v absolutních číslech stagnuje (+14) a vzhledem k vyšší populaci končících žáků to znamená pokles zájmu. 

Lze říci, že mezi hlavní trendy se v letošním školním roce řadí rostoucí poptávka po odborném vzdělávání s maturitou nebo nárůst zájmu o studium na lyceích (na úkor gymnázií). Zaznamenali jsme také v loňském roce pokles zájmu o studium gastronomických oborů a obecněji o uplatnění absolventů ve službách (důvodem je pravděpodobně koronavirová pandemie). Letos se ale zájem o tyto obory opět zvyšuje - jen potravinářské obory evidují nárůst o 220 přihlášek. 

 

A u jakých konkrétních oborů je v letošním roce největší poptávka (v porovnání s nabídkou míst)?

U maturitních oborů to jsou: 

1. Asistent zubního technika 

2. Grafický design 

3. Užitá malba 

4. Design interiéru 

5. Užitá fotografie a média 

6. Průmyslový design 

7. Pedagogické lyceum 

8. Scénická a výstavní tvorba 

9. Gymnázium - sportovní příprava 

10. Předškolní a mimoškolní pedagogika 

 

Největší poptávka ve srovnání s nabídkou mezi obory s výučním listem letos je: 

1. Puškař 

2. Mechanik, opravář motorových vozidel 

3. Aranžér 

4. Autolakýrník 

5. Kadeřník 

6. Ošetřovatel 

7. Spojový mechanik 

8. Umělecký keramik 

9. Cukrář 

10. Autoelektrikář 

 

Kompletní data jsou k dispozici zde