ilustrační obrázek

Delegace z ukrajinské Lvovské oblasti ocenila pomoc kraje

7.4.2022 16:00
O dosavadní pomoci a možnostech poválečné spolupráce spolu ve čtvrtek 7. dubna 2022 v Brně jednali představitele Lvovské oblasti s vedením Jihomoravského kraje.

Návštěvu delegace z partnerského regionu vedl náměstek předsedy Lvovské oblastní státní administrace Yuriy Bogdanovich Buchko. Ten po prohlídce Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) na brněnském výstavišti, kterou absolvoval společně s hejtmanem Janem Grolichem a jeho náměstkem Lukášem Dubcem, ocenil dosavadní pomoc Jihomoravského kraje a České republiky válkou zmítané Ukrajině. „Velmi děkujeme jménem celého ukrajinského národa za dosavadní podporu a pomoc. Odvedli jste strašný kus práce a dodali nám tak sílu k vítězství,“ řekl po setkání na KACPU Buchko. Jak dodal, v současnosti jeho region funguje jako centrum humanitární pomoci pro celou zemi.

Podle hejtmana Jana Grolicha se jednalo o první podobnou návštěvu delegace regionu z Ukrajiny v ČR po začátku válečného konfliktu. „Jednali jsme jak o dosavadní pomoci, tak o možné budoucí poválečné spolupráci. Je to naše partnerská oblast a počítáme s tím, že vzájemná spolupráce bude trvat i po skončení tohoto konfliktu a bude ještě užší než dosud,“ konstatoval hejtman.

„Považujeme poskytnutí pomoci z naší strany za zcela automatické a rozhodně jsme připraveni i do budoucna v té pomoci pokračovat. Bavili jsme se o konkrétních věcech, se kterými bychom mohli přispět. V současnosti na Ukrajině potřebují z humanitární pomoci spíše například trvanlivé potraviny nebo zdravotnický materiál,“ konkretizuje potřeby partnerského regionu náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Jihomoravský kraj dosud zaslal na Ukrajinu finanční i hmotnou pomoc. Velvyslanectví Ukrajiny ke zmírnění následků válečného konfliktu putoval 1 milion korun, do partnerské Lvovské oblasti zaslal kraj vyžádaný lékařský materiál v hodnotě 7 milionů korun a pětici elektrocentrál za 3 miliony.

foto - delegace, Lvovská oblast, KACPU 000
foto - delegace, Lvovská oblast, KACPU 01.jpg
foto - delegace, Lvovská oblast, KACPU 02.jpg
foto - delegace, Lvovská oblast, KACPU 03.jpg
foto - delegace, Lvovská oblast, KACPU 04.jpg
foto - delegace, Lvovská oblast, KACPU 05.jpg