ilustrační obrázek

Kraj podpoří vinaře, ovocnáře ale také včelaře

7.4.2022 9:00
Nejen vinaře a vinohradníky, ale také ovocnáře, oblast zelinářství nebo včelařství podpoří i letos kraj.

Příslušné dotace pro letošní rok radní schválili na svém středečním jednání (6. dubna 2022). Konečné slovo budou mít zastupitelé.

Celkem 20 žadatelů, kteří splnili podmínky dotačního programu s celým názvem Podpora vinařství, vinohradnictví, ovocnářství a zelinářství v Jihomoravském kraji pro rok 2022, by mělo obdržet finance v celkové hodnotě 1,2 milionu korun. „Program je určen pro obce, svazky obcí, spolky nebo obecně prospěšné společnosti, a to na aktivity prezentující tyto oblasti. Takže v jeho rámci kraj podporuje především technické vybavení, propagaci akcí, prezentaci nebo oblast vzdělávání,“ přidal podrobnosti náměstek hejtmana Jan Zámečník.

„Mimořádně důležitou oblastí pro všechny zmiňované je samozřejmě včelařství. Bez včelařů a jejich pokračovatelů především z mladé generace to prostě nejde. Proto podpoříme tuto oblast částkou 1,3 milionu korun. Nechybí zde ani dotační titul na rozvoj volnočasových aktivit mládeže, a tedy především na podporu zájmových včelařských kroužků mládeže,“ uvedl Zámečník.