ilustrační obrázek

Krajští radní podpořili značení pěších a cykloturistických tras Jihomoravského kraje

7.4.2022 8:30
Klub českých turistů – Jihomoravská oblast zajišťuje aktualizaci unikátní sítě pěších a cykloturistických značených tras na jižní Moravě kraji kvalifikovanými značkaři.

Vyškolení cykloznačkaři provedou kontrolu a obnovu cyklotras vyznačených silničním značením, za pomoci odborných firem také zajistí výrobu a instalaci nových cykloznaček místo poškozených nebo zničených. Krajští radní jim 6. dubna 2022 schválili dotaci ve výši 700 tisíc korun, to ještě musí odsouhlasit dubnové zastupitelstvo.

Celková délka pěších značených tras v rámci Jihomoravského kraje je prakticky stabilizovaná a k 1. lednu 2021 činí cca 3 596 km, z toho 162,8 km pásově značených terénních cykloturistických tras, 65 km lyžařských a 7,8 km vozíčkářských tras. Značené trasy jsou vybaveny 5 546 kusy směrovek a tabulek, 618 kusy nosných prvků (ocelových a dřevěných stojanů na vývěsní mapy a směrovníků) a 155 vývěsními mapami.

„Údržba značených cest spočívá v obnově třetiny sítě značených tras, nátěru asi pětiny nosných prvků, výměně přibližně 10 % směrovek a tabulek a průběžné výměně vývěsních map. Rovněž je naplánována oprava dřevěné lávky na červené turistické značce v údolí Malého Rakovce, kterou klub vlastní. Tyto činnosti musí být prováděny systematicky každý rok, protože jen tak může být zajištěna kvalita značení,“ řekl František Lukl, náměstek pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruch.

Cyklotras vyznačených silničním značením je v Jihomoravském kraji v současné době 2 420 km.

„Letos značkaři zajistí kontrolu značení asi 2 000 km cyklotras, provedou jednoduché opravy zjištěných závad a zpracují pasportizaci na další části cyklotrasy,“ doplnil náměstek Lukl.