ilustrační obrázek

Méně papírování pro ředitele škol

6.4.2022 12:00
Rada Jihomoravského kraje na svém zasedání 6. dubna 2022 schválila generální souhlas k podávání žádostí o přidělení finančních prostředků pro školy a školská zařízení, které zřizuje.

Nově se budou moci tyto organizace hlásit o dotační prostředky do výše 5 milionů korun bez nutnosti předchozího souhlasu kraje. Dosud měly tuto možnost pouze do výše 100 tisíc korun, která nebyla adekvátní.

„V praxi to znamená, že ředitelé se nemusí při vyřizování žádosti o dotaci stresovat další administrací na úrovni kraje, ale rovnou o finanční prostředky zažádat. Je zde také podmínka, že zisk dotace nemůže být podmíněn spolufinancováním z krajského rozpočtu. Iniciativa vznikla při poradách s řediteli a my jsme jí obratem vyhověli,“ vysvětluje Jiří Nantl – náměstek hejtmana JMK pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.

 

Kraj bude hledat nové ředitele dvou významných středních škol

Rada Jihomoravského kraje na svém zasedání dne 6. dubna 2022 vzala na vědomí ukončení působení dvou ředitelů škol a současně vyhlásila konkurzní řízení na uvolněná místa. Ve funkci končí Andrej Bartoš ze Střední školy polytechnické v Brně a Josef Brouček ze Střední odborné školy ve Znojmě. Oba ředitelé budou funkci vykonávat do 31. července 2022.

„Děkuji oběma pánům za jejich dosavadní řízení škol a přeji hodně štěstí v další profesní dráze. My se nyní zaměříme na proces výběrového řízení, abychom přilákali schopné ředitele, kteří posunou naše školství zase o kus dál. Vždycky říkám, že dobrou školu dělá dobrý ředitel. Velmi mi na tom záleží. V obou případech jde o významné střední školy v rámci kraje, v případě znojemské školy, která je zaměřená na zemědělství, bude velkým úkolem nového ředitele aktivně formovat podobu zemědělské střední školy 21. století,“ řekl Jiří Nantl – náměstek hejtmana JMK pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.