ilustrační obrázek

Ukrajinští učitelé se nově mohou registrovat do pracovních nabídek

18.3.2022 15:00
V rámci krajského portálu Education Jobs došlo k rozšíření o české pedagogy se znalostí ukrajinštiny a ukrajinské učitele prchající před válkou.

V řádu hodin bude možné web zapnout také v anglickém a ukrajinském jazyce. Cílem je mít jednotnou databázi, ze které mateřské, základní i střední školy mohou čerpat pedagogické kapacity. Kraj chce pomoci integrovat se dětem a mladistvým do vzdělávacího procesu České republiky, kdy právě jazyková neznalost je častou překážkou.

„Náš portál Education Jobs přináší běžně seznam všech druhů prací ve školství v našem regionu. S ohledem na aktuální krizi jsme se jej rozhodli doplnit o databázi českých učitelů se znalostí ukrajinštiny a také ukrajinských pedagogů, kteří mohou pomoci ukrajinským dětem a studentům s integrací,“ vysvětluje Leona Sapíková – ředitelka Vzdělávacího institutu pro Moravu, který portál zřizuje.

Dalším nutným krokem v zapojení ukrajinských učitelů je jejich odborné vzdělávání a prohloubení vědomostí o fungování českého školského systému. „Příchod ukrajinských uprchlíků znamená velký skokový růst nároky na školy. Potřebujeme lidi, kteří nám coby učitelé pomůžou to zvládnout. Pracovat budeme také na jejich podpoře při tomto úkolu, připravujeme řadu konkrétních aktivit kraje, které uceleněji představím příští týden,“ říká Jiří Nantl – náměstek hejtmana JMK pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.

 

Komplexní tisková konference k tématu zapojení pedagogických pracovníků z Ukrajiny a podpory škol v souvislosti s migrační krizí je svolána na čtvrtek 24. března v 11:00, a to do zasedací místnosti č. 20 Krajského úřadu na Žerotínově náměstí.