ilustrační obrázek

Ministr dopravy navštívil spolu představiteli kraje významné stavební projekty v regionu

14.3.2022 18:30
S průběhem prací na důležitých dopravních stavbách na jihu Moravy se v pondělí 14. března 2022 přijel seznámit ministr dopravy Martin Kupka.

V rámci kontrolního dnu na rekonstrukci železniční trati v Blansku, tedy na hlavním koridoru mezi Českou Třebovou a Brnem, ho doprovázel krajský radní pro oblast dopravy Jiří Crha, s postupem stavby Velkého městského okruhu v Brně se spolu s ministrem seznámil hejtman Jan Grolich.

Jak zaznělo po ranní návštěvě na nádraží v Adamově, největší železniční stavba na jižní Moravě za poslední roky, kterou je rekonstrukce tratě mezi Brnem a Blanskem, pokračuje podle plánu. Stavba za šest miliard korun zahrnuje rekonstrukci tratě, která začíná za Brnem-Maloměřicemi, a končí v Blansku, přestavují se stanice v Adamově a zastávky v Bílovicích nad Svitavou a Babicích nad Svitavou. Součástí je i oprava řady tunelů.

Odpoledne navštívil ministr Kupka spolu s hejtmanem Grolichem a brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou součást Velkého městského okruhu v Brně Maloměřickou estakádu. Tu bude tvořit 40 polí a 37 pilířů. Hotova má být hotova v roce 2024, náklady na ni přesahují dvě miliardy korun.

"Jsem rád, že se i na jižní Moravě začaly konečně stavět ty velké a stěžejní stavby. Vítám, že jsou připraveny i další stavební akce, které kraj potřebuje a budou zahájeny v nejbližších letech. Je to především dokončení D 55, doufám, že se v roce 2025 podaří začít i s D 52. Spojení Brno - Vídeň je pro náš region velice důležité. Vím, že nejtěžší je dotáhnout ty stavby do fáze, kdy se poklepe základní kámen a začíná se stavět," zmínil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

foto - stavby v JMK, návštěva ministra 01
foto - stavby v JMK, návštěva ministra 02
foto - stavby v JMK, návštěva ministra 03
foto - stavby v JMK, návštěva ministra 05
foto - stavby v JMK, návštěva ministra 06
foto - stavby v JMK, návštěva ministra 07
foto - Maloměřice, stavba 01.jpg
foto - Maloměřice, stavba 02.jpg
foto - Maloměřice, stavba 03.jpg
foto - Maloměřice, stavba 04.jpg
foto - Maloměřice, stavba 05.jpg
foto - Maloměřice, stavba 06.jpg