ilustrační obrázek

Hlasujte pro nejlépe opravenou kulturní památku

14.3.2022 15:00
Začalo SMS hlasování v soutěži o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje. Svým favoritům, kteří se utkají o Cenu veřejnosti, můžou lidé posílat hlasy od 14. do 31. března 2022.

Ocenění a 60 tisíc korun získá památka, které zašle veřejnost prostřednictvím SMS zpráv nejvíce hlasů, bez ohledu na to, do jaké soutěžní kategorie je zařazená.

Návrhy na udělení cen v ostatních kategoriích (tj. velké stavby, díla výtvarného umění a drobné stavby) doporučuje orgánům Jihomoravského kraje odborná komise.

Soutěž se letos koná už po patnácté. Jejím smyslem je motivace vlastníků kulturních památek k jejich příkladné obnově a propagace jihomoravských památek veřejnosti. Komise soutěže může také udělit zvláštní cenu památce, která ji něčím speciálním zaujme, či osobnosti, která vykazuje hluboký a trvalý zájem, vytrvalost a obětavost ve vztahu k péči o památky. Dotyčná osoba pak získá titul Rytíř péče o památky v Jihomoravském kraji.

Výsledky soutěže vyhlásí kraj na přelomu května a června. Přehled navržených památek s instrukcemi k hlasování najdou zájemci na krajských webových stránkách, nebo pod tímto odkazem. Další podrobnosti k soutěži čtěte ZDE.