ilustrační obrázek

Vyškov bude letos hostit krajské dožínky

9.3.2022 13:30
V letošním roce ožije krajskými dožínkami Vyškov. Již tradiční oslavy zakončení sklizně se zde uskuteční v neděli 28. srpna. Rozhodli o tom krajští radní na svém dnešním jednání (9. března 2022).

„Nebude chybět tradiční průvod městem, ukázky zemědělských produktů, kulinářských pochutin, předvede se zemědělská technika, a to i historická. Vše doprovodí folklorní program. V rámci krajských dožínek také oceníme producenty regionálních potravin letošního ročníku soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Uskutečnění celé akce kraj podpoří 1 milionem korun. Všechny vás zveme, poznamenejte si do svého kalendáře,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník. Na organizaci dožínek bude kraj letos spolupracovat s městem Vyškov, Agrární komorou Jihomoravského kraje, Asociací soukromého zemědělství a Mendelovou univerzitou.

Oslavy sklizně mají v regionu dlouhou historii. Jejich cílem je zviditelnit práci místních zemědělců a představit lidem jejich kvalitní produkty. Kraj spolupořádá akci pravidelně od roku 2005 napříč různými městy – v minulých letech třeba v Břeclavi (2017), Boskovicích (2018), Brně (2019), Hodoníně (2020) nebo Kyjově (2021).