ilustrační obrázek

Modernější zázemí a nové depozitáře. Masarykovo muzeum v Hodoníně čeká rekonstrukce

23.2.2022 14:00
Nového depozitáře se dočká Masarykovo muzeum v Hodoníně. Jihomoravští radní dnes (23. února 2022) schválili zahájení zadávacího řízení na veřejnou zakázku na stavební práce.

Cílem projektu je obnova a revitalizace památkového fondu, modernizaci potřebuje i technologické zázemí instituce. „Podmínky, ve kterých se teď v muzeu uchovávají sbírky, už neodpovídají současným standardům. Zcela chybí prostory pro depozitář, kde by byla stálá teplota a vlhkost, aby nedocházelo k poškození exponátů. To musíme změnit,“ vysvětlil záměr náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče František Lukl.

Nový depozitář je navržený tak, aby vyhovoval všem požadavkům muzea a zároveň respektoval okolní zástavbu. Vznikne rekonstrukcí stávajícího objektu ve Velkomoravské ulici v Hodoníně, který už se delší dobu nevyužíval. „Vybudujeme v něm depozitáře, pracovny, provozní zázemí pro práci restaurátorů i dalších zaměstnanců. Stavební úpravy budou zahrnovat třeba sanaci vlhkého zdiva, výměnu střech, krovů a podlah, vestavbu výtahu, zateplení, kvalitní zabezpečení, novou vzduchotechniku a další práce,“ upřesnil radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Projekt, práce a potřebné vybavení (konzervátorská laboratoř, regály, výpočetní technika, nábytek a další) by měly stát celkem 60 milionů korun. Přes 26 milionů přispěje kraj, další peníze bude muzeum čerpat ze státních nebo evropských fondů.

Dalších 6,6 milionu korun získá od kraje muzeum na obnovu stálé expozice v Městském muzeu Veselí nad Moravou, které je pobočkou Masarykova muzea v Hodoníně. Modernizace tamního zázemí začala v roce 2015, skončit by měla v příštím roce. Celkem vyjde na více než 22 milionů korun. Zahrnuje vybudování nového depozitáře, zlepšení podmínek pro uchovávání sbírek nebo třeba vznik interaktivní expozice.