ilustrační obrázek

Kraj odmítl ruskou agresi a vyvěšením vlajky podpořil Ukrajinu

23.2.2022 14:30
Vyvěšení ukrajinské vlajky na budově krajského úřadu a pozastavení spolupráce s partnerskými regiony z Ruska – Jihomoravský kraj protestuje proti chování Ruské federace vůči svému sousedovi.

O symbolické podpoře Ukrajiny a odmítnutí ruské agrese rozhodli radní kraje na své středeční schůzi 23. února 2022.

Postoj kraje zdůvodnil jeho hejtman Jan Grolich. „Nemůžeme mlčet, když naši přátelé čelí agresi a vojenské invazi. Stojíme za Ukrajinou a zvlášť myslíme na obyvatele v našem partnerském Lvovském regionu. Jsme s vámi,“ uvedl hejtman Grolich.  Počátek kontaktů Jihomoravského kraje se Lvovskou oblastí je datován rokem 2016, v roce 2018 bylo partnerství stvrzeno podpisem dohody o spolupráci.

Jak konstatuje náměstek pro vzdělávání a strategii chytrého regionu Jiří Nantl, odmítnutí v evropském prostoru v posledních desetiletích nevídaného chování se kraj rozhodl zdůraznit pozastavením spolupráce s partnerskými regiony v Ruské federaci. Ty má v současnosti jižní Morava čtyři: spolupracuje s Chanty-Mansijským autonomním okruhem – Jugrou, Leningradskou oblastí, Nižegorodskou oblastí a také Republikou Tatarstán. „Jako země, která byla obětí Mnichovské dohody a zažila přímou ruskou okupaci, máme povinnost stát za Ukrajinou. Zvlášť když řada Ukrajinců jsou naši sousedé a spoluobčané tady v ČR. Intenzita agrese ruského státu je tak velká, že i na regionální úrovni a v občanské společnosti musíme dát ruským protějškům na všech úrovních najevo, že takto ne,“ konstatuje náměstek Nantl. S tímto názorem souhlasí také náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec. „Jen kvůli tomu, že je Ruská federace větší soused Ukrajiny, nemá právo jednat způsobem, který teď můžeme sledovat. Jihomoravský kraj stojí za Ukrajinou a jejími obyvateli. Nesouhlas s tímto stylem politiky totiž musí být slyšet i z úrovně regionů,“ dodal náměstek Dubec.