ilustrační obrázek

Kraj pořídí moderní vybavení pro znojemskou nemocnici. Přijde na 150 milionů

9.2.2022 13:30
Celkem 266 nových lůžek, 153 moderních přístrojů a 148 zdravotnických pomůcek. Kraj přikročí k modernizaci vybavení pracovišť znojemské nemocnice, která navazují na urgentní příjem.

Záměr schválili krajští radní na svém středečním jednání (9. února 2022). „Jde nám o další zlepšení a zrychlení péče o pacienty, které záchranáři do nemocnice přivezou. Potřebujeme na Znojemsku obnovit zastaralé přístroje, lůžka a další pomůcky především na odděleních spojených s urgentním příjmem za zhruba 150 milionů korun. K modernizaci vybavení nemocnice chceme využít evropské peníze,“ říká hejtman Jan Grolich.

Podrobnosti přidává radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala. „Naším cílem je plynulé přebírání pacientů od zdravotnické záchranné služby a jejich řádné zajištění tak, aby pacienti příjmové místo co nejrychleji opouštěli a uvolňovali jej nově příchozím,“ uvedl radní Kasala. 

Jak konstatuje radní pro oblast investic Vladimír Šmerda, téměř celou částku uhradí dotace Evropské unie. „Bez několika tisíc korun bude téměř vše – tedy konkrétně 149,63 milionu korun – hrazeno dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, iniciativy ReactEU. Jedná se o mimořádné finanční prostředky, které Česká republika obdržela od Evropské unie za účelem snížení dopadů pandemie covid-19 v rámci programového období 2014 - 2020. Uvedený projekt nám tak umožní i vznik nových lůžek pro pacienty s covidem, kteří potřebují napojení na kyslík nebo plicní ventilaci,“ potvrdil krajský radní Šmerda.

Dovybavení vybraných pracovišť nemocnice navazujících na urgentní příjem se tak bude týkat: operačních sálů, gynekologicko-porodnického oddělení, chirurgického oddělení včetně chirurgické JIP, lůžkového oddělení ARO, laboratoří, plicního oddělení, oddělení radiologie a zobrazovacích metod a interního oddělení včetně interní JIP.