ilustrační obrázek

Jak zlepšit zapojení dobrovolníků při mimořádných situacích?

Po loňském tornádu, které v červnu zasáhlo Hodonínsko a Břeclavsko, se na místo začali ve velice krátké době sjíždět dobrovolníci z neziskových organizací, ale i ti na vlastní pěst. Jak jejich pomoc zkoordinovat a zefektivnit, o tom ve středu 19. ledna 2022 diskutoval hejtman Jan Grolich se zástupci organizací u Kulatého stolu, který v brněnské Otevřené zahradě zorganizovalo Regionální dobrovolnické centrum.

V pěti zasažených obcích pomáhalo 15 organizací a neformálních skupin, které zapojovaly dobrovolníky v terénu.

„Z té katastrofy se musíme především ponaučit. Bylo to něco, co nikdo nezažil. Všechno bylo poprvé. Na základě zkušeností po tornádu už například víme, že dobrovolníci by měli dorazit na místo až několik dnů po katastrofě. V prvních hodinách je tam opravdu práce především pro zdravotníky, hasiče a policisty,“ okomentoval téma jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Práce s dobrovolníky by měla dostat pevná pravidla – společnou a přehlednou koordinaci nebo včasnou srozumitelnou komunikaci navenek. Opomenout by se neměla ani psychohygiena dobrovolníků jako prevence vyhoření.

„V každé obci dobrovolnická pomoc fungovala jinak. Chce to jeden systém, být jednotní. Chceme se připravit a předat tyhle zkušenosti i ostatním krajům, generálnímu ředitelství hasičů i ministru vnitra. Doufám ale, že to nikdy nikdo nebude potřebovat,“ doplnil hejtman Grolich.