ilustrační obrázek

Milostivé léto končí. Dlužníci mají šanci splatit dluhy bez úroků a sankcí jen do 28. ledna

18.1.2022 15:00
Dluhy na nájemném nebo za jízdu „načerno“ už mohou být minulostí. Šanci zbavit se jich za velmi výhodných podmínek mají lidé pouze do 28. ledna 2022. A to vůči veřejnoprávním i některým soukromým institucím.

Milostivé léto představuje příležitost, jak se jednou pro vždy zbavit všech dluhů a zároveň ušetřit za platbu úroků, sankcí a dalších poplatků. Právě tyto penále totiž stát dlužníkům odpustí. Ukončit exekuční řízení je možné pouhým zaplacením původní vymáhané částky a poplatku exekutorovi ve výši 908 korun včetně DPH.

Jakých dluhů a institucí se Milostivé léto týká?

Jedná se nejčastěji o exekuce, kde je věřitelem veřejnoprávní subjekt – kraj, obec. Dále pak podnik a právnická osoba, ve které má stát nebo obec majetkovou účast (například dluh za „jízdu načerno“ v MHD, dluh na nájemném nebo například dluh vůči zdravotní pojišťovně).

Sankce odpouští i některé oprávněné soukromé subjekty (bankovní i nebankovní instituce, telefonní operátoři a mnoho dalších). Naopak na daňové a správní exekuce se Milostivé léto nevztahuje.

O amnestii všech vyjmenovaných poplatků může žádat pouze fyzická osoba. Právnické osoby této akce využít nemohou. Dlužník se však nesmí nacházet v insolvenčním řízení a zároveň musí exekuci vyřizovat soudní exekutor.

Jak postupovat?

Prvním krokem k úspěšnému vyřízení žádosti je zjistit jméno příslušného exekutora a spisovou značku exekuce. Obojí je uvedeno v exekučním příkazu. Výpis lze získat buď online nebo prostřednictvím Czech POINTu za poplatek 60 korun.

Dále je potřeba napsat oficiální dopis exekutorovi (doporučeně či prostřednictvím datové schránky) s žádostí o vyčíslení dlužné jistiny a informací, že dlužník využívá Milostivého léta (doslovně vyzývá exekutora, aby postupoval dle zákona č. 286/2021 Sb., část 2, čl. IV, bodu 25). Vhodné je připojit e-mail pro rychlé vyřízení žádosti. Následně je nutné vyčíslený dluh a poplatek 908 korun včetně DPH uhradit exekutorovi nejpozději do 28. ledna 2022 na uvedený účet - v tento den už musí být platba připsaná na účtu.

Co dělat, pokud exekutor nekomunikuje?

Vzhledem k blížícímu se konci akce a zahlcenosti exekutorů bude v některých případech nutné vyřízení žádosti zaurgovat. Vhodné je postupovat stejnou cestou, jako při zaslání původního dopisu. Urgence je možná také telefonicky či e-mailem. Poslední možností je zjištění výše dluhu přímo u věřitele a následné uhrazení příslušené částky a daného poplatku exekutorovi nejpozději do daného data.

Veškeré informace a detailní postup ohledně žádosti o amnestii sankcí v rámci Milostivého léta lze získat na bezplatné infolince neziskové organizace Člověk v tísni na telefonu 770 600 800.