ilustrační obrázek

Tornádem zasažené Hrušky využijí více než 860 000 korun z texaského fondu

6.1.2022 15:00
Až z amerického Texasu doputovala do jihomoravských Hrušek finanční podpora ve výši 860 927 korun.

Obci umožní obnovit prostory určené pro kulturní dění, kterým se 24. června minulého roku nevyhnulo řádění v tuzemsku překvapivého tornáda. Částka pochází z „Czech Moravian Benevolence Fund“, česko-moravského fondu, jenž ke konci července loňského roku založila Slovanská podporující jednota státu Texas (SPJST) v čele s prezidentem této jednoty a honorárním konzulem pro Českou republiku v Texasu, Brianem Vaníčkem.

S tím, kam vybrané peníze směřovat, mu pomohli honorární konzulka České republiky v Atlantě a zakladatelka nadačního fondu Moravská krása Monika Vintrlíková ve spolupráci s odborem vnějších vztahů Krajského úřadu Jihomoravského kraje (JMK). Požadavkem SPJST bylo, aby finance z fondu posloužily ke znovuoživení míst, kde se lidé mohou setkávat, budovat společenské vztahy a připomínat si lidové tradice. JMK a Monika Vintrlíková spolu se svým týmem Moravské krásy jako vhodného příjemce daru vytipovaly obec Hrušky.

„Jsme rádi, že jsme mohli Texasu asistovat a fungovat jako kontakt z jižní Moravy. Moc si ceníme toho, že peníze jdou na podporu kulturního žití obce Hrušky, se kterým tornádo taky zásadně zacloumalo a které je přitom tak důležité pro spokojenost lidí, odreagování a připomínku dávných kořenů,“ vyjádřila se konzulka a rodačka z Břeclavi Monika Vintrlíková.

Slavnostní předání šeku s vybranou sumou a plakety o daru se na Obecním úřadě v Hruškách uskutečnilo ve čtvrtek 6. ledna. Konzul Brian Vaníček se na ceremonii připojil online. „Není to tak dávno, co Česká republika projevila soucit a podporu lidem z Texasu. Jednak v roce 2013 po masivním výbuchu továrny na hnojiva ve městě West a potom znovu v roce 2017 po útoku hurikánu Harvey v La Grange. Máme radost, že pomoc teď můžeme oplatit a že naše kolektivní snaha bude prospěšná právě obci Hrušky,“ uvedl a dodal, že česko-moravský fond zůstává otevřený všem, kdo chtějí i nadále Hruškám přispět, neboť rekonvalescence obce po takovém úderu, který přišel loni v létě, je běh na dlouhou trať.

Na místo dorazil rovněž předseda Výboru pro meziregionální vztahy Krajského úřadu Jihomoravského kraje Petr Springinsfeld. „Chtěl bych poděkovat krajanům v Texasu za podporu Hrušek po tornádu. Když jsme v Hruškách organizovali dobrovolníky v době intenzivních odklízecích prací, bylo jasné, že finance budou potřeba i na obnovu kulturních zařízení v obci. Tato pomoc znamená, že se lidé budou moci znovu společně scházet a radovat. Těší mě také nový rozvoj vztahů se Slovanskou podporující jednotou státu Texas - jsem rád, že se v těžkých časech dokážeme vzájemně podporovat,” poznamenal.

Podrobná tisková zpráva ZDE (docx).

foto - Texas, dar Hruškám 01
foto - Texas, dar Hruškám 02.JPG
foto - Texas, dar Hruškám 03.JPG
foto - Texas, dar Hruškám 04.JPG