Závazné stanovisko k provedení stavby stacionárního zdroje znečišťování ovzduší

Základní informace

Krajský úřad v přenesené působnosti vydává dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. c) zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), závazná stanoviska provedení staveb stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší uvedených v příloze č. 2 k tomu zákonu. Tato závazná stanoviska se vydávají k řízením dle stavebního zákona s tím, že bez závazného stanoviska podle ustanovení § 11 odst. 2 písm. c) zákona nelze vydat stavební povolení nebo povolení hornické činnosti.

Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Právnická nebo fyzická osoba.

Jaké jsou podmínky

Vydání závazného stanoviska dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. c) zákona procesně probíhá dle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“). Výstupem je souhlasné či nesouhlasné závazné stanovisko krajského úřadu (místně příslušného orgánu ochrany ovzduší) k realizaci stavby stacionárního zdroje znečišťování ovzduší uvedeného v příloze č. 2 k zákonu. Závazné stanovisko není rozhodnutím, obsah závazného stanoviska je však závazný pro výrokovou část meritorního rozhodnutí stavebního úřadu.

Jakým způsobem požádat o závazné stanovisko

Podáním písemné žádosti doručené krajskému úřadu osobně nebo zasláním. Zaslání je možné učinit prostřednictvím poštovní doručovací služby nebo datovou schránkou v elektronické podobě, podepsané uznávaným elektronickým podpisem. Pro více informací viz zde.

Jaké doklady je nutné mít s sebou, případně zaslat

  • Vyplněný formulář žádosti o vydání závazného stanoviska dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. c) zákona k provedení stavby stacionárního zdroje znečišťování ovzduší uvedeného v příloze č. 2 k zákonu. Žádost musí být podepsána oprávněnou osobou - statutárním zástupcem.
  • Plnou moc - v případě zastupování žadatele je nutné doložit písemnou plnou moc pro zmocněného zástupce (úřední ověření není nutné). 
  • Odborný posudek zpracovanou autorizovanou osobou. Seznam autorizovaných osob a rozsah autorizace jsou uvedeny v Informačním systému autorizovaných osob.
  • V případě, že dochází k navýšení projektovaného výkonu nebo kapacity a tedy i zvýšení emisí, je nutné předložení rozptylové studie zpracované autorizovanou osobou. Seznam autorizovaných osob a rozsah autorizace jsou uvedeny v Informačním systému autorizovaných osob.
  • Projektovou dokumentaci pro stavební řízení v souladu s vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb

Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formulář žádosti (.doc) na úložišti jmk.brandcloud.pro

Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní poplatky nejsou stanoveny.

Kteří jsou další dotčení účastníci řešení životní situace

Jediným účastníkem řízení je žadatel o vydání závazného stanoviska.

Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Není sankciováno, bez závazného stanoviska podle ustanovení § 11 odst. 2 písm. c) zákona však nelze vydat stavební povolení nebo povolení hornické činnosti.

 

Popis je zpracován podle právního stavu ke dni

6.3.2018

Popis byl naposledy aktualizován

14.2.2020