Povolení provozu stacionárního zdroje znečišťování ovzduší

Základní informace

Krajský úřad v přenesené působnosti vydává dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. d) zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), povolení provozu stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší uvedených v příloze č. 2 k tomu zákonu. Povolení provozu obsahuje závazné podmínky pro provoz stacionárního zdroje (§ 12 odst. 4 zákona).

Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Právnická nebo fyzická osoba.

Jaké jsou podmínky pro povolení provozu stacionárního zdroje znečišťování

Vydání povolení provozu stacionárního zdroje dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. d) zákona procesně probíhá dle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“). Výstupem je rozhodnutí krajského úřadu (místně příslušného orgánu ochrany ovzduší), kterým se povoluje (nepovoluje) provoz stacionárního zdroje znečišťování ovzduší uvedeného v příloze č. 2 k zákonu.

Jakým způsobem požádat o povolení

Podáním písemné žádosti doručené krajskému úřadu osobně nebo zasláním. Zaslání je možné učinit prostřednictvím poštovní doručovací služby nebo datovou schránkou v elektronické podobě, podepsané uznávaným elektronickým podpisem. Více informací zde.

Jaké doklady je nutné mít s sebou, případně zaslat

  • Žádost o vydání povolení provozu stacionárního zdroje znečišťování ovzduší uvedeného v příloze č. 2 k zákonu dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. d) zákona musí obsahovat veškeré náležitosti uvedené v příloze č. 7 k zákonu. Pro základní informace je vymezen prostor ve zpracovaném formuláři.
  • Vyplněný formulář žádosti o vydání rozhodnutí dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. d) zákona ve věci povolení provozu stacionárního zdroje znečišťování ovzduší uvedeného v příloze č. 2 k zákonu. Žádost musí být podepsána oprávněnou osobou - statutárním zástupcem.
  • Plnou moc - v případě zastupování žadatele je nutné doložit písemnou plnou moc pro zmocněného zástupce (úřední ověření není nutné).
  • V případě změny povolení, kdy dochází k navýšení projektovaného výkonu nebo kapacity a tedy i zvýšení emisí, je nutné předložení rozptylové studie a odborného posudku zpracované autorizovanou osobou. Seznam právnických a fyzických osob, kterým vydalo Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí o autorizaci ke zpracování rozptylových studií a odborných posudků.
  • Projektovou dokumentaci skutečného provedení stavby.
  • Návrh provozního řádu, stanoví-li tak zákon. Povinnost zpracovat a předložit ke schválení provozní řád vyplývá z přílohy č. 2 k zákonu s tím, že se vztahuje na stacionární zdroje, u nichž je v sloupci C uveden symbol „ x “. Obsahové náležitosti provozního řádu jsou stanoveny v Příloze č. 12 k vyhlášce č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Návrh provozního řádu doporučujeme předložit v konceptu (1 vyhotovení nejlépe v elektronické podobě ve formátu Microsoft Word), po odsouhlasení orgány ochrany ovzduší pak předložit čistopis provozního řádu (2 vyhotovení).
  • V případě stávajících stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší protokoly z posledního autorizovaného měření emisí těchto zdrojů.
  • Bezpečnostní listy používaných surovin u stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, kde dochází k manipulaci s těkavými organickými látkami (v případě většího počtu bezpečnostních listů doporučujeme předložit bezpečnostní listy v elektronické podobě).

Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formulář žádosti o vydání rozhodnutí dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. d) zákona (.doc)

Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní poplatky nejsou stanoveny.

Kteří jsou další dotčení účastníci

Jediným účastníkem řízení je žadatel o vydání povolení provozu stacionárního zdroje znečišťování ovzduší uvedeného v příloze č. 2 k zákonu. Dotčeným orgánem ochrany ovzduší je Česká inspekce životního prostředí, v daném případě Oblastní inspektorát Brno (§ 12 odst. 2 zákona).

Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

V případě, že provozovatel zdroje provozuje stacionární zdroj uvedený v příloze č. 2 k zákonu bez povolení provozu, rozhodne Česká inspekce životního prostředí o zastavení provozu tohoto zdroje. Česká inspekce životního prostředí současně dle ustanovení § 25 odst. 7 písm. a) zákona uloží provozovateli zdroje (právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě) pokutu až do výše 10 000 000 Kč.

 

Popis je zpracován podle právního stavu ke dni

6.3.2018

Popis byl naposledy aktualizován

14.2.2020