ilustrační obrázek

Prognózy hydrometeorologů už nejsou tolik pesimistické. V Jihomoravském kraji se momentálně velká voda nepředpokládá

14.9.2024 13:00
Extrémní srážky nad Jeseníky ovlivní tok řeky Moravy v následujících dnech. Velmi vydatně prší i nad Dalečínem na Vysočině, odkud voda natéká do Vírské přehrady, ta by ale měla vodu zadržet.

„Podle čerstvých dat hydrometeorologů by se řeka Svratka měla udržet v korytě. Vše se drží v přehradách a korytech řek, ale samozřejmě je dobré být v těch rizikových záplavových oblastech připraven podle povodňových plánů. Zatím se ale větší voda nepředpokládá. Obyvatelé budou včas informování o jakékoliv změně a hrozbě velké vody,“ ubezpečil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

V Brně se začalo s evakuací Nemocnice Milosrdných bratří, a to z důvodu zaplavení suterénu a technického zázemí vodou z kanalizace. Pokud by voda zasáhla náhradní zdroje elektřiny, nemohla by nemocnice fungovat. Pacienti jsou přemísťováni do ostatních brněnských nemocnic.

„Chtěl bych poprosit občany, aby vyhledávali pomoc v nemocnicích a volali záchrannou službu opravdu jen v rizikových případech. Aby zdravotníci nebyli v této situaci tolik přetížení. I naše krajské nemocnice dostaly pokyn, aby propustily co nejdříve co nejvíce pacientů, u kterých je to samozřejmě možné, a uvolnilo se tak místo v nemocnicích,“ vyzval hejtman Grolich. Mám také upozornění od policie, která apeluje, aby motoristé jezdili opravdu opatrně, nespěchali, protože vozovky jsou mokré. Zbytečné nehody pak zatěžují hasiče a policisty, kdy jejich práce je teď potřebná na jiném místě.“

Hejtman Grolich doporučil také lidem, aby si v této krizové situaci stáhli do mobilních telefonů aplikaci Záchranka a MUNIPOLIS.

„Na tento mobilní rozhlas budeme zasílat aktuální data z krizového řízení a informace z tiskových brífinků,“ objasnil hejtman Grolich.

Ředitel HZS JMK Jiří Pelikán poděkoval Dobro týmu a dobrovolníkům za pomoc při plnění pytlů pískem. Lidé si o ně mohou zažádat přes příslušné povodňové komise obcí s rozšířenou působností.

„Nejvíc zasahujeme na Blanensku, Brno-venkově a v městě Brně. Nejčastější události jsou odstraňování stromů nebo odčerpávání vody. Jednou z hlavních činností hasičů je i pytlování. Monitorujeme samozřejmě tok Svratky od Brněnské přehrady po Židlochovice. Budeme muset odstraňovat naplaveniny – stromy, dřevo a jiný materiál, a ochránit tak mostní konstrukce,“ doplnil Pelikán.