ilustrační obrázek

Kraj navyšuje peníze na boj s dlouhodobým suchem

5.9.2024 13:30
Jihomoravský kraj přidal další miliony korun do speciálního dotačního programu na boj proti následkům dlouhodobého sucha na jihu Moravy. Rozhodli o tom zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání (5. září 2024).

Dotační program s celým názvem Podpora adaptačních opatření na změnu klimatu kraj v posledních čtyřech letech podporoval 20 miliony korun – v boji proti následkům sucha tak podpořil na šest stovek projektů. „Nyní k této částce přidáváme dalších 6,5 milionu korun. Když jsme se pustili do boje s klimatickou změnou, tak jsme významně navýšili dotační tituly, které tady byly.  A to, že jsme podpořili také tvorbu studií a projektů se nám projevuje v posledních letech a v tomto roce zvlášť. Nyní tak po projekčních dokumentech přicházejí na řadu stále více ty realizační, a tedy objemnější projekty. Poprvé tak zaznamenáváme dokonce značný převis těchto žádostí podporu. Proto nyní navyšujeme peníze do tohoto programu o další miliony, abychom pokryli všechny žádosti,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jan Zámečník.

„Na lokální úrovni je skutečně vidět, že tyto projekty přinášejí opravdu pozitivní změny do konkrétní krajiny a viditelně pomáhají. Do těchto míst se vrací živočichové nebo rostliny. Proto je dobře, že zájem o ně roste. Bez nich a těchto místních změn není boj proti následkům dlouhodobého sucha možný,“ oceňuje nárůst zájmu o tyto aktivity náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

V prvním kole sběru žádostí dotačního programu na boj proti následkům sucha kraj letos podpořil celkem 140 žádostí částkou 13,5 milionu korun. Už 11. září přijde na řadu druhé kolo žádostí. O dotaci se v něm uchází 35 adeptů o krajskou podporu, mezi které kraj rozdělí na 13 milionů.

Podrobnosti o dotačním programu ZDE.