ilustrační obrázek

V rámci Energionu kraj rozdělí přes 5,1 milionu korun

7.8.2024 15:30
Celkem 38 žadatelů z řad obcí, měst, místních akčních skupin a energetických společenství získalo podporu z premiérového dotačního programu Energion. Kraj mezi ně rozdělí celkovou částku 5,1 milionu korun.

„Cílem tohoto nového dotačního programu je přispět ke snížení rizika energetické chudoby a k rozvoji moderního energetického systému na území kraje. Ale především tak chceme představit efektivní možnost, jak společnost více motivovat ke snahám dosáhnout uhlíkové neutrality výrobou energie z obnovitelných zdrojů, na které se budou podílet skupiny občanů, obce či další komunity,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

Na středečním jednání (7. srpna) krajská rada schválila celkem sedm žádostí v rámci druhého kola dotačního programu. „Například částku 150 tisíc tak pošleme na pořízení projektové dokumentace k fotovoltaice na veřejných budovách v Šitbořicích, stejnou sumu na energetické posouzení obce Suchý a 112 tisíc korun získají Moravany na podporu energeticky úsporných opatření v obci,“ popisuje konkrétní příklady podpory náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.

Mezi žadateli o dotaci byl největší zájem o úhradu osobních nákladů energetického manažera, pořízení automatických SMART měřičů, zpracování vstupních studií potenciálu energetických úspor ke snížení energetické náročnosti budov nebo zpracování projektové dokumentace pro investiční projekt instalace obnovitelných zdrojů energie. Žadatelé mohli získat až 150 tisíc korun, a to i na možnou kombinaci podporovaných aktivit.

O návrhu rozdělení dotací v rámci druhého kola budou ještě rozhodovat zastupitelé.