ilustrační obrázek

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje má dva nové držitele

27.6.2024 13:00
Paní Ludmila Farkašová z Hroznové Lhoty a pan Milan Michna z Brna – uznávané osobnosti tradičního řemesla a noví držitelé prestižního ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje za rok 2024.

Titul Mistra tradiční rukodělné výroby, který je každoročně udělován Radou Jihomoravského kraje, vznikl jako forma veřejného uznání a podpory osobám, které dokonale ovládají znalosti a dovednosti tradiční rukodělné výroby, účinně a kvalifikovaně je prezentují a udržují je při životě pro další generace. Uděluje se pouze v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou zásadním způsobem ohroženy nebo kterým zánik hrozí. Titul je spojen s finančním darem Jihomoravského kraje, který v letošním roce činí 20 000 Kč, a také s udělením pamětní bronzové plakety z dílny akademického sochaře Miroslava Kováříka.

Ludmila Farkašová se celoživotně věnuje různým technikám výšivky, zejména technice „na počítanou nit“ a „výřezové výšivce“, ke kterým ji už v dětství přivedla její maminka. Na řemeslo se plně zaměřila až po svatbě, při výchově čtyř synů. Práce a dovednosti paní Farkašové v oblasti vyšívání jsou nesporně cenné pro budoucí generace, které se můžou učit z jejích zkušeností a znalostí. „Příběh této vyšívačky představuje krásný příklad toho, jak může jednotlivec obohatit společnost a zachovat kulturní dědictví. Její výšivka vyniká precizností v každém detailu. Schopnost a ochota předávat nastřádané vědomosti dalším lidem je neocenitelná, což dokládá i fakt, že od loňského roku je držitelkou titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje rovněž její žačka Šárka Hlahůlková,“ připojuje František Lukl, náměstek hejtmana pro oblast kultury a cestovního ruchu.

Milan Michna se k řemeslu dostal už v dětství, kdy navštěvoval dílnu kováře
v rodné Vrbici. Vyučil se v brněnské Zbrojovce, pracoval v kovodílnách Státního divadla v Brně. Dnes je Michnova rodinná kovárna v Horních Heršpicích místem, kde spolupracují tři generace kovářů: otec, syn, synovec a vnuk. „Inspirující příběh pana Michny, jeho cesta od dětství stráveného v kovárně až na pozici jedné z nejvýraznějších osobností v oboru kovářství je skutečně úchvatná. Jde o krásný příklad toho, že vášeň pro řemeslo může vést k vytvoření rodinné tradice, která přetrvává po generace. Jeho příspěvek k rozvoji kovářství a jeho úsilí o zachování tradičních technik jsou ovšem cenné nejen pro jeho rodinu, ale i pro celou komunitu,“ dodává František Lukl.

Slavnostní předávání ocenění se za účasti zástupců Jihomoravského kraje uskuteční v rámci Národopisného festivalu kyjovského Dolňácka v Miloticích v neděli 4. srpna 2024.

Více informací poskytne:

Iva Kopaničová

tel.: 518 612 338, 606 216 790

e-mail: i.kopanicova@masaryk.info