ilustrační obrázek

Kraj vybuduje nové centrum odborného vzdělávání na Jílové

26.6.2024 16:30
Nový pavilon pro SŠ polytechnickou Jílová vyjde na půl miliardy korun.

Brněnská Střední škola polytechnická Jílová získá nový pavilon – zázemí v něm najdou učebny a dílny pro odborný výcvik. Pavilon tak nahradí nevyhovující prostory na vzdálených odloučených budovách školy.

„Abychom udrželi mladé u řemesel, musíme budovat moderní zázemí, které umožňuje vyzkoušet si nové trendy v oboru. Výstavbou nového pavilonu navíc scelíme školu do jednoho místa, čímž se výuka zjednoduší studentům i pedagogům, kteří dnes musí přes město cestovat,” uvedl Karel Jurka, radní Jihomoravského kraje pro oblast vzdělávání. V současnosti využívá brněnská polytechnika odloučená pracoviště v Tuřanech, Králově poli a Štýřicích, které se do nového pavilonu spojí.

Součástí pavilonu budou nové odborné učebny, místa pro praktickou výuku i zázemí pro studenty jako jsou šatny, toalety nebo sprchy. Pavilon vznikne na přilehlých pozemcích školy na ulici Jílová v Brně, které jsou ve vlastnictví Jihomoravského kraje. Kraj počítá na investici s alokací prostředků ve výši až půl miliardy korun. „Podle předběžných odhadů předpokládáme, že cena realizace se bude pohybovat okolo půl miliardy korun. Máme již studii proveditelnosti a dalším krokem je projektová dokumentace. Poté můžeme kopnout do země. Celý proces bude řízen přímo krajským odborem investic, který převzal projektový záměr od školy. Zásadní je, že po dokončení výstavby budeme moci zbytné nemovitosti prodat, anebo je využít k jiným účelům,“ komentoval Vladimír Šmerda, radní Jihomoravského kraje pro investice.

„Jihomoravský kraj dlouhodobě staví vzdělávání do priorit v oblasti investic. Vedle modernizace vzdělávací soustavy, do které zapadá zakládání lyceí, se snažíme podporovat také učňovské obory. Těší mě, že takto významný projekt má podporu napříč politickým spektrem,“ uzavřel Jiří Crha, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Vizualizace ke stažení ZDE (pdf)

foto Jílová 01.jpg
foto Jílová 02.jpg
foto Jílová 03.jpg
foto Jílová 04.jpg
foto Jílová 05.jpg
foto Jílová 06.jpg