ilustrační obrázek

Krajští silničáři můžou vyhlásit další veřejné zakázky na stavební akce

26.6.2024 13:30
Dohromady jde o investice za téměř 63 mil. Kč bez DPH.

Jihomoravští silničáři mohou rozjet výběrová řízení na další dvě stavební akce, dnes (26. června.2024) to odsouhlasili krajští radní. Stavební práce se nejspíše do tří měsíců rozjedou na trojkové silnici (III/15278) v Masarykově ulici v Modřících a na dvojkové silnici (II/384) v Brně, konkrétně v ulici Obvodové.

„U obou akcí předpokládám, že dodavatele stavebních prací budeme znát nejpozději v polovině srpna. Celkově se tato investice šplhá téměř k 63 milionům korun bez DPH a s opravami či rekonstrukcí by se mělo začínat v září,“ uvedl Jiří Crha, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu.

Více jak 48 mil. Kč bez DPH půjde do rekonstrukce stávající komunikace III/15278 v modřické Masarykově ulici. Součástí této stavby, v celkové délce 0,930 km, jsou autobusové zálivy, parkovací stání, chodníky, úprava napojení místních komunikací, sjezdů, sadové úpravy, přeložky inženýrských sítí a veřejného osvětlení. „Na této stavbě se společně finančně podílíme s městem Modřice, pokud vše dobře půjde, mělo by se s touto akcí začít ke konci srpna. Vzhledem k rozsahu prací a nutné zimní pauze, by měla být akce dokončena v podzimních měsících roku 2025,“ dodal náměstek Crha.

Druhou realizací, na kterou budou silničáři v nejbližších dnech zahajovat zadávací řízení, je obnova krytu silnice II/384 v městské části Brno – Bystrc, konkrétně v úseku od křižovatky se silnicí III/3844 (Stará dálnice) po most ev. č. 384-003 přes řeku Svratku. Součástí stavby je výměna nebo doplnění svodidel, sloupků, úprava krajnic a obnova vodorovného dopravního značení. Tato akce bude hrazena z rozpočtu JMK a její předpokládaná hodnota přesahuje 14 mil. korun bez DPH. Stavební práce by tu mohly odstartovat již v září a hotovo by mohlo být do dvou měsíců. „Vnímáme opravy silnic jako jednu ze svých priorit, o čemž vypovídají i prostředky investované do dopravní sítě. K dnešnímu dni SÚS JMK zahájila zadávací řízení na cca 100 staveb a podepsáno je 65 smluv na stavební práce na silnicích a mostech,“ uzavřel náměstek Crha.

 

Schválené akce k zahájení zadávacích řízení: