ilustrační obrázek

Podpora kraje směřuje k mladým talentům i špičkovým sportovcům

26.6.2024 13:30
Na opravy a budování sportovišť, kabin, zázemí a vybavení klubů a oddílů i na samotnou sportovní činnost – krajští radní ve středu 26. června 2024 schválili rozdělení peněz z dotačního programu na podporu sportu.

Pro velký zájem kraj navýšil dotační program o dalších více než 300 tisíc korun. „Celkem jsme tak rozdělili 45,3 milionu korun mezi 337 žádostí sportovních oddílů a klubů,“ konstatuje hejtman Jan Grolich.

Celý program se přitom dělí na dva okruhy – první je zkráceně řečeno určený na opravy a budování sportovišť a druhý na samotnou činnost sportovních subjektů. „Podpoříme například 170 tisíci rekonstrukci střechy sokolovny v Bořitově, 150 tisíc pošleme na opravu plochy hřišť venkovních volejbalových kurtů v brněnských Lužánkách, 200 tisíc na nákup lavic a boxů do šaten mládeže a na opravu šaten rozhodčích v Blížkovicích nebo například stejnou částku na rekonstrukci sportovního hřiště s umělým povrchem v Ořešíně,“ popisuje hejtman Jan Grolich jen některé příklady z celkem 118, mezi které kraj rozdělí na 19,8 milionu korun.

Jak následně dodává, v rámci druhé části – určené na činnost sportovních klubů a oddílů – jde kraji především o podporu sportování dětí a mládeže. Zde bude mezi 219 vybraných subjektů rozděleno 25,5 milionu korun. „Většina dosáhla na maximální částku v tomto dotačním titulu, a to 150 tisíc korun. Ty pošleme například na mládežnický hokej v Břeclavi a Znojmě, stejnou sumu florbalovým talentům v Kuřimi nebo Hodoníně, nezapomínáme na rozvoj a podporu mládežnické házené v Ivančicích a okolí nebo třeba na mladé baseballové Hrochy Brno,“ uvádí hejtman Grolich.

Stejně tak se ale kraj věnuje podpoře špičkových sportovců na jižní Moravě. Radní tak na stejném zasedání schválili dotační program. „Ti nejlepší jsou prostě vzory a jejich úspěchy motivují mladé sportovní naděje, aby se věnovaly sportu, pracovaly na sobě a nevzdávaly to. Navíc jejich úspěchy reprezentují celý kraj, a to i na mezinárodním poli. Celkem 23 milionů korun jim v sezóně pomůže s pokrytím nákladů spojených s účastí na soutěžích nebo v rámci přípravy,“ konstatuje hejtman Grolich.

Přehled podpory klubů a oddílů (dotační okruh A – rekonstrukce, opravy ad.) ZDE

Přehled podpory klubů a oddílů (okruh B – činnost) ZDE