ilustrační obrázek

Fotovoltaická elektrárna a nová střecha pro SVČ Ivančice

26.6.2024 15:00
Rekonstrukci střechy a instalaci solárů, které ušetří miliony za elektřinu, na budově Horizontu- střediska volného času v Ivančicích dnes (26. 6. 2024) schválili krajští radní.

Investiční akce bude stát téměř 35 milionů korun a měla by být hotová v dubnu příštího roku.

Solární panely jsou skvělým řešením pro životní prostředí a snižují závislost na dodavateli energie. FVE bude sloužit pro výrobu elektrické energie, která bude spotřebovávána v rámci provozu objektu s povolenými přetoky nevyužité elektrické energie do distribuční soustavy, anebo bude využita v jiných odběrných místech v rámci chystaného krajského energetického společenství,“ objasňuje náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

„Stávající spotřeba ve Středisku volného času v Ivančicích je 53,1 MWh za rok. Po osazení střechy fotovoltaickou elektrárnou s výkonem 99 kWp se vyrobí 122,4 MWh ročně, tedy dvaapůlkrát více, než organizace spotřebuje. Roční úspory vycházejí na 336 tisíc korun. Reálná doba návratnosti investice je pak deset a půl roku,“ doplňuje radní pro investice Vladimír Šmerda.

Velký projekt výstavby FVE na budovách ve vlastnictví Jihomoravského kraje počítá s osazením celkem 19 elektráren (v 1. etapě 7 FVE, ve 2. etapě 12 FVE). Dnes na své schůzi krajští radní vybrali zhotovitele pro šest příspěvkových organizací z první etapy (Domov Horizont v Kyjově, Nemocnici Tišnov, OA a SOU Veselí nad Moravou, LILA domov pro postižené děti Otnice, SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Domov u Františka v Újezdu u Brna). Pro tyto organizace vyjde instalace fotovoltaických elektráren na 21 milionů korun. Celý projekt výstavby fotovoltaických elektráren bude částečně podpořen ze SFŽP ČR v rámci Modernizačního fondu, programu RES+ 2021 a RES+2022 Nové obnovitelné zdroje v energetice.