ilustrační obrázek

Důlní vody v Dědičné štole jako alternativní zdroj energie a tepla

17.6.2024 17:00
Odborníci nyní prověří potenciál energetického využití Dědičné štoly.

Dědičná štola a důlní vody, které z ní vytékají v katastru města Oslavany, by mohly mít potenciál alternativního zdroje energie a vody a bezemisního zdroje tepla. Možnosti využití vytipovaných vrtů a likvidovaných důlních děl Jihomoravský kraj prověřuje postupně od roku 2021, kdy si na bývalá dobývací území jihomoravských lignitových dolů nechal zpracovat studii. Memorandum o spolupráci s městem Oslavany a státním podnikem DIAMO teď uzavírá do konce roku 2025.

„Okolí Oslavan nám z pohledu využití důlních vod není neznámé. Máme za sebou průzkumné vrty v blízkosti dolu Františka, kde počítáme s možností využití vody jako pitné, v nejzazším případě jako vody užitkové. V každém případě nám zdroj může významně pomoci v období sucha, kdy voda bude sloužit jako závlaha pro zemědělce, k zalévání hřišť, veřejné zeleně nebo třeba pro hasiče. U vody, která vytéká z Dědičné štoly v Oslavanech, se bohužel kvůli chemickému složení a její celkové kvalitě nedá počítat s jejím využitím jako vody pitné, prověřujeme proto hlavně možnosti energetického zpracování,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Voda od Dědičné štoly vytéká stabilně, s vydatností kolem 3.456 m3 denně, tedy 1.261 440 m3 ročně.

„Po provedené analýze a vyhodnocení potenciálu důlních vod z Dědičné štoly v Oslavanech budeme nyní cílit na využití jejího geotermálního potenciálu, který je obrovský (pro dokreslení jen při teplotním spádu 1 °C jde o 1500 MWh/rok, při 5 °C se bavíme o téměř 8000 MWh). Jedná se o strategicky stabilní, bezpečný a především bezemistní zdroj tepelné energie, která bude mít budoucí pozitivní dopady do možnosti rozšíření infrastruktury CZT ve městě Oslavany, zvýšení míry energetické soběstačnosti s eliminací rizika růstu, či extrémního kolísání cen a především přispěje k významnému zvýšení využití zelených zdrojů energie,“ objasňuje starosta města Oslavany Vít Aldorf.

Podobné projekty teď kraj podporuje taky v obcích na Kyjovsku – konkrétně v Kelčanech, Žádovicích a Šardicích, které potřebují upravit nebo zkolaudovat průzkumné vrty nebo vypracovat studii proveditelnosti. I tam mají důlní vody potenciál pomoci v boji proti suchu. „Stěžejní je přestat plýtvat pitnou vodou tam, kde můžeme použít užitkovou – navíc z přírodních zdrojů,“ dodává náměstek Jan Zámečník.

IMG-02.jpg
IMG-04.jpg
IMG-07.jpg
IMG-10.jpg
IMG-13.jpg