ilustrační obrázek

Rodiče školáků ve Znojmě se dočkají waldorfského stylu výuky

7.6.2024 12:30
Základní škole poskytne zázemí SOŠ Dvořákova, kterou zřizuje Jihomoravský kraj.

Všestranný rozvoj, důraz na umělecké i praktické vlohy a individualitu žáka. Přístup waldorfské školy ke vzdělávání fungoval na základní škole v Kuchařovicích v těsné blízkosti Znojma od roku 2018. Rodiče žáků si ho oblíbili natolik, že kvůli možné proměně školy směrem ke klasickému základnímu vzdělávání sepsali petici na podporu waldorfského stylu výuky. Jejich přání se díky SOŠ Dvořákova podařilo naplnit.

Od září se v areálu Střední odborné školy Dvořákově ve Znojmě otevře soukromá základní škola waldorfského typu, kterou personálně zaštítí část pedagogického sboru ze ZŠ Kuchařovice. Celkem se v prvním i druhém stupni otevře 5 ročníků pro zhruba 70 žáků. „SOŠ Dvořákova nám poskytne prostory v budově Domova mládeže, za které jsme moc vděční. Pro tuto chvíli je máme zasmluvněny na jeden rok, což je skvělá zpráva,“ vysvětluje ředitelka vznikající školy Alena Vavroušková. „Žáci budou moct využívat kromě tříd taky tělocvičnu, venkovní hřiště a jídelnu. Vzhledem k tomu, že byl ve Znojmě po waldorfském typu výuky opravdu velký hlad, jsme rádi, že jsme mohli pomoct s plynulou transformací školy tak, aby její žáci mohli pokračovat ve vzdělávání bez přerušení,“ doplňuje Libor Pelaj, ředitel SOŠ Dvořákova.

„Rodiče dětí i pedagogové ze Znojma nás opakovaně kontaktovali s prosbou o pomoc v hledání prostor pro novou školu. Z pozice krajského radního, ale taky městského zastupitele, mi bylo jasné, že s tím musíme dělat, takže jsme začali hledat. Pod petici se navíc podepsaly asi 3 tisíce lidí. Škole budeme i nadále blízko díky sousedství se SOŠ Dvořákova a věříme, že spolupráce mezi oběma zařízeními bude fungovat hladce,“ dodává Karel Podzimek, krajský radní pro oblast zdravotnictví, který se hledání prostor pro školu ve Znojmě aktivně účastnil. Vedení vznikající školy věří, že se mu v budoucnu podaří najít samostané prostory, ve kterých by se dalo uvažovat i o rozšíření v podobě mateřské školy a lycea.

„Na jižní Moravě jsme k inovativním přístupům ke vzdělávání pořád ještě ne zcela otevřeni. Z Brna už waldorfskou školu známe, jinde v kraji ale zatím tolik podpory jako ve Znojmě nenašla. Věřím, že nová škola začne tento trend dobrým jménem a skvělými výsledky otáčet,“  říká Karel Jurka, krajský radní pro oblast školství a vzdělávání.