ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj získal ocenění při představení Indexu sociálního pokroku 2.0

30.5.2024 15:00
Náměstek hejtmana, Jan Zámečník, a se přesně před týdnem spolu s dalšími zástupci Jihomoravského kraje zúčastnil slavnostního spuštění nové edice Indexu sociálního pokroku pro rok 2024.

Index měří sociální pokrok a blahobyt v regionech Evropské unie pomocí řady faktorů (oproti tradičněji používanému HDP). Politici tak díky němu dokážou lépe porozumět silným a slabým stránkám regionů, ať už v sociální nebo environmentální oblasti. Index zašťituje Evropská komise.

Jihomoravský kraj je v rámci projektu součástí regionu s názvem NUTS 2 Jihovýchod – podle měřítek Indexu sociálního pokroku má jižní Morava nadprůměrné výsledky, a to i přesto, že HDP na obyvatele je zde stále nižší oproti průměru Evropské unie. Umístění Jihomoravského kraje v rámci Indexu tak dokládá úspěchy ve využívání zdrojů, účinnost regionální politiky v oblasti bydlení nebo bezpečnosti, ale třeba taky v umožňování svobodné volby občanům. „Je to pro nás čest a radost zároveň. Je jasné, že je pořád na čem pracovat, ale to, že se nám z evropského pohledu alespoň částečně daří naplňovat cíle, které jsme si předsevzali, je skvělá zpráva,“ dodává náměstek Jan Zámečník.

 

Více informací případně poskytne:

Eliška Buzková

Telefon: +420 603 563 965

E-mail: buzkova.eliska@kjmk.eu