ilustrační obrázek

Mohyla míru slavnostně otevřela po rekonstrukci

29.5.2024 15:00
Nově nabízí vyhlídkové plošiny.

Památník Mohyla míru dnes (29. května 2024) slavnostně obnovil svůj provoz po téměř dvouleté rekonstrukci za 81 milionů korun. Návštěvníkům nabízí řadu novinek včetně vyhlídkových plošin, z nichž si za dobré viditelnosti prohlédnou část bojiště bitvy tří císařů.

„Mohyla je po rekonstrukci k návštěvníkům o hodně vlídnější než před ní. Začíná to parkovou úpravou okolí kaple památníku, pokračuje zrekonstruovanou kavárnou a novou vstupní halou, vyhlídkovými plošinami a řadou dalších novinek,“ říká vedoucí Památníku Mohyla míru Ondřej Buček.

K nejpodstatnějším novinkám patří vyhlídkové plošiny ve výšce devíti metrů na severní a na jižní straně muzea. Při dobrých povětrnostních podmínkách nabízí přehled bojiště bitvy tří císařů. V plánu je místo vybavit tabulemi s vyznačením důležitých viditelných bodů a také dalekohledy.

„Úplně novým prvkem je také skleněná stěna před budovou muzea tvořící významné rozšíření vstupního prostoru. Návštěvníkovi poskytuje nevšední pohled – je-li otočený čelem k muzeu, vidí zároveň odraz kaple a celého prostoru za svými zády,“ doplňuje Buček. Další podstatnou změnou je kavárna s novým interiérem. V salonku kavárny nabídne památník prodejní galerii uměleckých děl.

„Projekt architekta Petra Franty začal na jaře 2022 a trval do letošních jarních měsíců. Vyžádal si řadu omezení včetně úplného uzavření expozice. Rekonstrukce stála necelých 81 milionů korun. Téměř 50 milionů poskytnula Evropská unie z programu IROP a stát, 30,7 milionu uhradil Jihomoravský kraj,“ uvedl radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Na podzim roku 2024 čeká Mohylu míru modernizace expozice s plánovaným zahájením k 220. výročí Bitvy u Slavkova (1805). Současné dvě stálé expozice Bitva tří císařů Slavkov / Austerlitz 1805 a Fenomén Austerlitz zůstaly zatím po rekonstrukci v nezměněné podobě.

„Nová expozice, na kterou kraj vyčlenil 10,5 milionu korun, muzeum více otevře a zpřístupní návštěvníkům. Naváže na expozici stávající, co se týče obsahu, ale zlepší a zmodernizuje formu sdělení. Využije interaktivit i multimediálních prvků. Naváže na koncept celkové proměny areálu Památníku a bude fungovat jako jeho nedílná součást,“ představil plánované změny náměstek hejtmana pro kulturu František Lukl.

Už dva roky zajíždí na památník autobus číslo 48 přímo z centra Brna. „Díky tomu se Mohyla míru stala pro návštěvníky ještě více přístupná a zážitkovou formou se tak mohou přiblížit evropské historii v našem regionu,“ zve Buček návštěvníky k prohlídce.

foto - Mohyla míru 000.jpg
foto - Mohyla míru 01.jpg
foto - Mohyla míru 02.jpg
foto - Mohyla míru 03.jpg
foto - Mohyla míru 04.jpg
foto - Mohyla míru 05.jpg
foto - Mohyla míru 07.jpg
foto - Mohyla míru 06.jpg